Christian Wulff se stal novým německým prezidentem

Berlín – Novým německým prezidentem byl dnes zvolen vládní kandidát Christian Wulff. Dosavadní premiér spolkové země Dolní Sasko uspěl navzdory koaliční většině až ve třetím kole tajné volby. Jednapadesátiletý Wulff bude nejmladším prezidentem Spolkové republiky. Volby provázely pro vládní tábor nečekané problémy, protože přes absolutní většinu se Wulffa nepodařilo zvolit v prvních dvou kolech. Vládní kandidát v prvním kole dostal jen 600 hlasů, i když vládní koalice má ve sněmu celkem 644 hlasů. Někteří volitelé se ale od Wulffa odklonili a dali hlas opozičnímu kandidátovi Joachimu Gauckovi, ten v prvním kole získal 499 hlasů. Podobná situace nastala i ve druhém kole, kdy Wulff získal 615 hlasů.

Wulff ve třetím kole dostal 625 hlasů, tedy paradoxně dostatečný počet ke zvolení už v prvním nebo druhém kole, kde bylo zapotřebí získat absolutní většinu hlasů Spolkového shromáždění tvořeného 1244 německými poslanci a zástupci regionálních parlamentů.

V předchozích hlasováních se však pro něj vyslovilo jen 600 respektive 615 volitelů, což mu k vítězství ještě nestačilo. Ve třetím kole s Wulffem soupeřil už jen kandidát opoziční sociální demokracie (SPD) a Zelených Joachim Gauck, který obdržel 494 hlasů. Výsledek rozhodujícího kola určili volitelé postkomunistické Levice, kteří se po stažení své kandidátky Lukrezie Jochimsenové většinou zdrželi hlasování.

V koalici Merkelové to zjevně skřípe

Wulff byl jednoznačným favoritem voleb, měl podporu vládních křesťanských demokratů z CDU a liberálů z FDP. Koalice měla mít pro jeho zvolení ve Spolkovém shromáždění dostatečnou sílu. I přesto ale v prvním ani v druhém kole neprošel, znamená to velké oslabení pro vládu kancléřky Angely Merkelové.

Právě na ni se nyní soustředí německá média. Podle komentátorů totiž neznamená zvolení jejího prezidentského kandidáta až ve třetí kole další politickou ránu, server Spiegel Online dokonce otevřeně píše o vládním debaklu a fiasku. „Je to skutečně velká prohra,“ soudí podle agentury Reuters politolog z Göttingenské univerzity Peter Lösche. „Značné množství lidí otevřeně opustilo vládní tábor a hlasovalo pro Gaucka,“ připomněl výsledky prvních dvou kol.Kancléřka si to však nemyslí a absolutní počet hlasů pro Wulffa ve třetím kole označila po skončení voleb za důkaz důvěry ve vládního kandidáta.

Hlavu státu vybírá 622 poslanců dolní komory německého parlamentu a stejný počet zástupců vyslaných všemi 16 regionálními zastupitelskými sbory. K vítězství v prvním nebo druhém kole potřeboval některý z uchazečů získat absolutní většinu hlasů, tedy nejméně 623. Ve třetím kole stačilo ke zvolení prostá většina odevzdaných hlasů.

Wulff bude celkově desátým prezidentem Spolkové republiky. Úřadu se ujme v pátek, kdy před zákonodárci obou komor německého parlamentu složí přísahu. Jeho úloha je podobně

Volba desátého prezidenta Spolkové republiky Německo se konala jen měsíc po odstoupení Horsta Köhlera, který tak reagoval na kritiku vyvolanou jeho výroky spojující nasazení německé armády v Afghánistánu se zajišťováním hospodářských zájmů Německa.

Angela Merkelová a Christian Wulff
Zdroj: ČT24/AP Photo
Vydáno pod