Slovenská čtyřkoalice si plácla, v úterý podepíše dohodu

Bratislava – Příští slovenská premiérka Iveta Radičová (SDKU-DS) dnes oznámila, že se čtyřkoalice dohodla na zbývajících sporných bodech a v úterý se chystá podepsat koaliční smlouvu. Vládu spolu vytvoří Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU), liberální Svoboda a Solidarita (SaS), konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a maďarsko-slovenská strana Most-Híd.

„Všechna témata máme vyřešená, uzavřená, dohodli jsme se na řešení všech sporných otázek,“ prohlásila dnes Radičová. Strany se dohodly na rozdělení resortů i na postech v Národní radě, slovenském parlamentu, včetně obsazení výborů. Kdo ale vlastně obsadí jednotlivé ministerské posty, není zatím jasné. 

Ještě v pátek koaliční jednání přitom nevypadala nijak růžově, strany se nedokázaly shodnout na kompetencích pro místopředsedu vlády pro lidská práva a národnostní menšiny. Kvůli tomuto byly rozhovory dokonce přerušeny. 

Reportáž o chystaném vzniku nové slovenské vlády (zdroj: ČT24)

Vicepremiér mimo jiné získá možnost předkládat návrhy právních norem nebo rozhodovat o rozdělení peněz na menšinovou kulturu. Post obsadí podle dřívější dohody zástupce strany Most-Híd.   

Vedoucí představitelé stran se rovněž dohodli na tom, kdo bude mít pravomoc koordinovat čerpání prostředků z eurofondů, o čemž vznikl minulý týden spor mezi KDH a SDKU-DS. „Úřad vlády má a bude mít velmi silné kompetence v oblasti kontroly eurofondů, předběžné kontroly eurofondů, vyhodnocování eurofondů,“ poznamenala dnes Radičová. 

Čerpání peněz z fondů EU však bude zastřešovat s širšími pravomocemi ministerstvo dopravy, které obsadí KDH. Podle slovenských médií by se měl ministrem dopravy stát předseda KDH Ján Figeľ.

Vydáno pod