Výměna bankovních dat EU-USA je blízko schválení Evropským parlamentem

Štrasburk/Brusel – Evropský parlament podle všeho ve čtvrtek schválí smlouvu Evropské unie se Spojenými státy o sdílení bankovních dat. Jeho starší verzi poslanci odmítli, přepracovanou smlouvu ale nyní podpořil klíčový parlamentní výbor a naznačil tak, že celý parlament zřejmě také změní názor. Dohoda o sdílení bankovních dat má Američanům dát větší právní jistotu při nahlížení do evropských záznamů o bankovních převodech skrze mezinárodní bankovní síť SWIFT. Washington je přesvědčen, že se mu tak bude snáze bojovat proti terorismu.

Dohoda mezi EU a USA vznikala obtížně. Původně navrženou provizorní smlouvu, již měl až dodatečně nahradit řádný text, europoslanci odmítli. Obávali se možného narušení ochrany osobních dat. Nová verze smlouvy je alespoň podle výboru ochraňuje lépe – pro znění smlouvy hlasovalo 42 z 50 členů výboru. „Dosáhli jsme rovnováhy mezi respektováním práv občanů na soukromí a svobodu a současně zajištěním jejich potřeby bezpečnosti,“ řekl europoslanec Alexander Alvaro.

Všechna data zasílaná do USA by podle nového textu měla být založena na protiteroristických vyšetřováních, a nikoli na náhodných kontrolách či profilování možných podezřelých. Američané budou mít k dispozici řadu osobních informací - jako třeba, kdo danou transakci odeslal a kdo ji přijal, jeho jméno, identifikační číslo či adresu.

„Dostali jsme prakticky vše, co jsme chtěli,“ okomentovala text dojednaný Evropskou komisí se zástupci Washingtonu již před časem eurokomisařka Cecilia Malmströmová.

Databáze spravovaná společností SWIFT, která sídlí v Bruselu, zahrnuje bankovní data a údaje z asi 8000 finančních institucí v 200 zemích.

Vydáno pod