Medvěděv jede rallye o prezidentské křeslo

Moskva – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv a jeho ukrajinský kolega Viktor Janukovyč vyrazili v letité pabědě na trať rallye z Petrohradu do Kyjeva. První ročník závodu uspořádal před sto roky car Mikuláš II. Za volant auta ale vůdce nepřivedly sportovní ambice, ale spíš ty politické.

Vládcové Ruska ukazují, že mají řízení pevně v rukou a ostrých zatáček se nebojí. Zatímco premiér Putin před nedávnem předvedl národu spanilou jízdu žlutou ladou napříč Sibiří, prezident Medvěděv absolvoval část závodu z Ruska na Ukrajinu v 60leté pabědě.

Není divu, že Putin a Medvěděv stupňují aktivitu. Za měsíc budou regionální volby. Jejich výsledky mohou být pro stranu Jednotné Rusko klíčové. Místo v tandemu ale začíná hrát každý sám za sebe. Náznaky, kdo bude kandidovat v prezidentských volbách, už se objevují. Vláda zřídila na internetu oficiální doménu ke kampani: putin-2012.rf. Stránka Medvěděva v plánu není.

„Putin vstupuje do konkurence s Medvěděvem, ať chce, nebo ne. Spolu se domluví, ale jejich lidi si konkurují a rozpoutají bitvu. Jde jim o vysoké posty a privilegia,“ popisuje politolog Dmitrij Oreškin.

Síly mobilizuje i dosud roztříštěná opozice. Čtyři nejvýznamnější kritici vlády uzavřeli koalici, aby vstoupili do bitvy proti Kremlu. „Cílem je společná akce v nadcházejících prezidentských a parlamentních volbách. Jmenování jediného kandidáta na prezidenta z řad demokratické opozice je otázkou principu,“ říká jeden z vůdců demokratického hnutí Solidarita Boris Němcov.

Zatímco Kreml využívá ke kampani státní média, opozici zbývá ulice a demonstrace a protesty končící v poutech.