Švédská vláda nakonec nebude mít v parlamentě absolutní většinu

Stockholm - Švédská vláda pravého středu sice podle očekávání vyhrála dnešní parlamentní volby, ale nebude mít absolutní většinu. Podle neoficiálních výsledků získala 173 z 349 křesel, levicová opozice 156 a protiimigrační strana Švédští demokraté 20. Oznámily to agentury Reuters a AFP.

Předchozí projekce dávaly vládní koalici 175 křesel, tedy nejtěsnější možnou nadpoloviční většinu. Neoficiální výsledky ale nakonec odpovídají odhadům založeným na vyjádřeních voličů při odchodu z volebních místností.

Šéfka opozice Mona Sahlinová uznala prohru ve volbách. „Aliance (pravého středu) se s největší pravděpodobností stala největší minoritou,“ řekla Sahlinová svým spolustraníkům ze Švédské sociálnědemokratické dělnické strany. „Pokud dojde na sestavování vlády, mají přednost. My jsme prohráli.“

Telefonát Tomáše Sniegoně (zdroj: ČT24)

Švédští demokraté se do parlamentu dostávají poprvé. Jejich role je nejasná, protože pravicový i levicový blok předem spolupráci s nimi odmítly. Tato strana požaduje zastavení imigrace a za největší hrozbu pro Švédsko od konce druhé světové války označují islám.

Jimmie Åkesson
Zdroj: sverigedemokraterna.se