Za prodej území Izraelcům - smrt

Ramalláh (západní břeh Jordánu) – Prodej palestinské půdy Izraelcům budou napříště palestinské soudy trestat automaticky smrtí. Jak v neděli rozhodl soud palestinské samosprávy, trest smrti může dostat nejen ten, kdo pozemky prodá, ale i ten, kdo se o to pokusí. Dosud mohli soudci provinilce potrestat i doživotním vězením; soud nové rozhodnutí zdůvodnil potřebou chránit území, na němž má vzniknout palestinský stát. Palestinci půdu Židům prodávali už koncem 19. století a někteří pozemky prodávají židovským osadníkům i dnes.

Trest smrti musí potvrdit předseda samosprávy, Mahmúd Abbás ale od nástupu do této funkce v roce 2004 vykonání trestu smrti ani v jednom případě nepotvrdil. Prodej pozemků, který palestinský zákon hodnotí jako zradu, se proto často trestá nelegálními popravami dotyčných.

Palestinská samospráva vyjednává o budoucím státu a odmítá se smířit s existencí židovských osad na západním břehu Jordánu. Izrael by si chtěl jejich největší bloky přiléhající k jeho hranici ponechat a nabízí za ně Palestincům kompenzaci v podobě pozemků na jihu svého území.

Byty ve východním Jeruzalémě
Zdroj: ČT24