Mušaraf: Pákistán cvičí radikály pro boj v Kašmíru

Islámábád - Bývalý vojenský vládce Pákistánu Parvíz Mušaraf v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel přiznal, že armáda vedla výcvik radikálů pro boj v indické části Kašmíru. Vláda to podle něj přecházela mlčením, protože chtěla Indii dotlačit k rozhovorům. Dillí Pákistán dlouhodobě obviňuje, že v 90. letech cvičil extremisty. Je to ale poprvé, co tuto skutečnost přiznal někdejší vysoce postavený politik. Generál Mušaraf se k moci dostal v roce 1999 při převratu.

Indičtí poslanci se před dvěma týdny setkali v Kašmíru s tamějšími představiteli separatistů. Schůzka se uskutečnila po násilnostech, které si v oblasti vyžádaly stovku mrtvých. Obě strany ale projevily příliš nesmiřitelné postoje na to, aby dávaly naději na dlouhodobé uklidnění situace.

Původní Kašmír je od roku 1947 rozdělen mezi hinduistickou Indii a muslimský Pákistán, obě země si ho však nárokují celý a svedly o něj dvě ze tří vzájemných válek. V indické části Kašmíru nadále tvoří značnou část obyvatel muslimové. Od konce 80. let vedou muslimské radikální skupiny ozbrojený boj proti Indii za „osvobození“ Kašmíru. Dillí obviňuje Islámábád z vojenské podpory kašmírských separatistů, pákistánská strana to dosud popírala.

Tento týden pákistánské a západní zpravodajské služby uvedly, že v severozápadním Pákistánu se podle všeho desítky radikálních muslimů, kteří jsou občany některých evropských zemí, vycvičují na mise, které mohou zahrnovat teroristické útoky v evropských metropolích. Podle některých představitelů je na seznamu terčů možných atentátů například Eiffelova věž či hlavní nádraží v Berlíně.

Parvíz Mušaraf
Zdroj: ČT24