Zásobovací vozy sil NATO jsou opět v pákistánských plamenech

Kvéta (Pákistán) - Automobily přepravující přes Pákistán dodávky vojákům NATO, kteří v sousedním Afghánistánu bojují, se staly opět terčem pákistánských ozbrojenců. Ti dnes znovu zaútočili na 20 vozidel a zapálili je. Podle agentury Reuters šlo o cisterny vezoucí palivo. Jde tak o další ze série podobných útoků, z nichž poslední se odehrál minulý pátek, kdy ozbrojenci zapálili nejméně 27 cisternových kamionů s pohonnými hmotami pro síly NATO.

Pákistánské úřady, které rozzlobilo narušení pákistánského vzdušného prostoru vrtulníkem NATO z Afghánistánu, jehož útok zabil tři pákistánské vojáky, zablokovaly minulý týden hlavní dodávkovou trasu pro síly v Afghánistánu. Dnešní útok se odehrál na jiné zásobovací trase na jihu Pákistánu. Přes Pákistán do Afghánistánu proudí podstatná část dodávek pro koaliční síly.

Uzavření jedné ze zásobovacích tras spolu s průniky vrtulníků NATO na pákistánské území a pokračujícími útoky amerických bezpilotních letounů na severozápadní Pákistán přispívá k ochlazení americko-pákistánských vztahů. Další kostkou ledu je analýza Bílého domu, která dochází k závěru, že Pákistán není ochoten zakročit agresivněji proti ozbrojencům al-Káidy a Tálibánu v pákistánských kmenových oblastech.

Analýza, o níž v úterý informoval list The Wall Street Journal a dnes ji potvrdila agentura Reuters, viní pákistánskou vládu a armádu z neochoty pustit se do akce proti ozbrojencům v oblasti Severního Vazíristánu. Právě tato oblast je nejčastějším terčem útoků amerických bezpilotních letounů, jejichž cílem mají být ozbrojenci napojení na teroristickou síť al-Káida.