Na Haiti zemřelo 135 lidí na choleru

Port-au-Prince - Nákaza cholerou zavinila smrt 135 lidí na karibském Haiti. Lékaři ještě čekají na výsledky laboratorních testů, aby věděli, o jaký typ cholery jde. Příznaky nemoci má dalších 1500 lidí. Haiti se stále ještě nevzpamatovalo z ničivého zemětřesení z letošního ledna. Lékaři se pak epidemie cholery obávali.

„Zaznamenali jsme 135 úmrtí a 1498 případů pacientů postižených průjmem. Podle rozborů provedených v laboratořích jde o choleru,“ řekl prezident haitské lékařské asociace Claude Suréna. Další stovky lidí na severu a ve střední části Haiti mají příznaky cholery, jako jsou horečka, průjmy, zvracení nebo dehydratace. Nemocnice nezvládají přijímat nové pacienty. Musejí odmítat i ty nejnaléhavější případy. 

„Nemocnice a zdravotní centra v postižených regionech jsou přeplněné. Několik stovek osob bylo hospitalizováno a my právě nemocné evakuujeme do jiných středisek,“ řekl Gabriel Timothé z haitského ministerstva zdravotnictví. 

Na Haiti řádí cholera (zdroj: ČT24)

Haiti se stále ještě potýká s následky lednového zemětřesení, při kterém zahynulo na 250 tisíc lidí. Půldruhého milionu Haiťanů zůstalo bez domova a tisíce jich zůstávají v provizorních táborech. Centrální a severní Haiti sice otřesy vážně nepoškodily, právě sem ale přišla většina lidí, kteří přišli při zemětřesení o život. Často tu žijí v nehygienických podmínkách a bez přístupu k čisté vodě. Podle Světové zdravotnické organizace se ale v táborech infekce nešíří.

Vydáno pod