Testy DNA: Ostatky na bukurešťském hřbitově jsou opravdu Ceaušescovy

Bukurešť - Nicolae Ceaušescu je skutečně pohřben na bukurešťském vojenském hřbitově Ghencea. Potvrdily to genetické testy, o něž požádala rodina někdejšího rumunského diktátora. Odborníkům se ale pro nedostatek vzorků DNA nepodařilo určit, zda žena pohřbená spolu s Ceaušescem je opravdu jeho manželka Elena. Zato se potvrdilo, že jediný dosud žijící diktátorův syn Valentin je jeho vlastní, ačkoli kolovaly pověsti, že je možná jen adoptivní.

Ostatky z Ceaušescova hrobu byly na konci července překvapivě po pětileté soudní bitvě exhumovány. Získané vzorky pak vědci porovnali s genetickými odběry jeho syna Valentina a jednoho z diktátorových bratrů.

Exhumace se rodina dožadovala několik let. Také řada Rumunů měla o místě Ceaušescova posledního odpočinku pochybnosti. V roce 2005 kvůli tomu diktátorova dcera Zoia zažalovala ministerstvo obrany. Vyzdvižení ostatků se ale nedožila, v roce 2006 zemřela na rakovinu. Jediným žijícím přímým potomkem Ceaušesca je 62letý syn Valentin, který se po sestřině smrti případu ujal.

Ceaušescu vládl v Rumunsku 25 let, na konci roku 1989 byl zadržen a den po Štědrém dnu spolu s manželkou Elenou odsouzen za genocidu k trestu smrti a ihned popraven. Změnu režimu provázela v Rumunsku na rozdíl od jiných východoevropských států vlna násilí. Ve střetech mezi demonstranty a vládními jednotkami v prosinci 1989 zahynulo zhruba 1100 lidí.