Palestinci chtějí pokračovat v rozhovorech s Izraelem

Washington - Palestinci mají zájem v pokračování mírových rozhovorů s Izraelem. Vyplývá to z dnešního prohlášení hlavního palestinského vyjednavače Saíba Irikáta, který oznámil, že dává americkým zprostředkovatelům několik dalších týdnů, aby se pokusili dohodnout obnovení mírových rozhovorů. Ze svého požadavku, aby Tel Aviv zastavil osídlování, Palestinci však ani nadále neustupují. Jednání se zastavila poté, co Izrael obnovil stavbu svých osad na západním břehu Jordán.

„Momentálně se zaměřujeme na to, abychom mohli jednat s panem Mitchellem a jeho týmem,“ uvedl po setkání s americkým mírovým vyjednavačem Georgem Mitchellem Irikát. Zároveň však připomněl rozhodnutí Ligy arabských států z počátku října, podle něhož mají USA měsíc na to, aby přiměly izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k obnovení přímých rozhovorů. Tento termín podle palestinského vyjednavače nemusí být definitivní, ale základní podmínka ohledně osídlování zůstává.

Saíb Irkát:

„Chtějí-li ještě dva další týdny, nechť je mají. Klíče k dohodě má Netanjahu. Má na výběr: mír nebo osady, obojí mít nemůže.“

Netanjahu má navštívit Spojené státy příští měsíc a má se setkat s viceprezidentem Joe Bidenem a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Ta ve čtvrtek z Nového Zélandu, kde je na státní návštěvě, ujistila veřejnost, že na zprostředkování rozhovorů tvrdě pracuje. „Všemožně se snažím posunout věc kupředu a myslím, že se to podaří,“ věří ministryně Clintonová.

Přímá jednání mezi Netanjahuem a šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem začala ve Washingtonu 2. září. Po několika týdnech ale bez výsledku skončila, když Izrael oznámil, že nezastaví výstavbu osad v Předjordánsku.

Výstavba židovských osad
Zdroj: ČT24