Berlín vystavuje zlaté obry

Berlín – V Berlíně je již od začátku prosince možné vidět unikátní výstavu Zlatí obři. Připravilo ji berlínské Bode-Museum ve spolupráci s mincovním kabinetem vídeňského muzea. Hřebem expozice je dvojice nejtěžších a největších zlatých mincí světa. Vystavovatelé se na zlaté téma soustředili zejména z důvodu raketově rostoucích cen blýskavého kovu a celosvětové poptávky po této komoditě.

Spektakulární blýskavá show v Berlíně představuje obry mezi mincemi a medailemi z ryzího kovu. „Zajímala nás proměna vnímání zlata, touhy po něm a nakládání s ním v čase,“ říká ředitel Státních muzeí v Berlíně Bernd Kluge.

Výstava antických i investičních mincí

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Expozice předvádí ražby roztodivných tvarů od antiky až po současné investiční mince. Estetická hodnota přitom mnohdy bývá kolísavá více než hodnota peněžní. Cena zlata loni navíc vytrvale stoupala.

Nejvíce zde táhnou kusy, které nelze přehlédnout. Jsou jimi zlatí giganti, včetně nejtěžší zlaté mince na světě. K instalaci stokilového kolosu byli potřeba čtyři lidé. Exponát je ale mimořádný nejen rozměry. Kanadský peníz vloni v dražbě pořídil kupec z Německa v přepočtu za skoro 80 milionů korun. Hned vedle něj byl postaven třicetikilový kotouč z Rakouska, kterých je na světě 15. S výjimkou jednoho jsou všechny umístěny v soukromých trezorech.

„Nejaktivnější ve vydávání takových mincí je Austrálie a Čína. Nově taky Rusko. Chtěli jsme ukázat jeden z tamních velkých kusů, ale ty prostě zmizí okamžitě z trhu v soukromých měšcích a nejsou k dohledání,“ vysvětluje Kluge.

Vykoupat se aspoň v odlesku zlata je možné do poloviny března. Ovšem i tady platí, že není všechno zlato, co se třpytí. Exponát pojištěný na největší hodnotu na výstavě je kus vzešlý z alchymistické dílny. Zatím však pokus přetvořit stříbro na zlato nikomu nevyšel.

  • Výstava Zlatí obři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2250/224956.jpg
  • Výstava Zlatí obři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2250/224955.jpg