Duma dnes zřejmě schválí smlouvu START

Moskva - Státní duma, tedy dolní komora ruského parlamentu, dnes zřejmě definitivně schválí novou rusko-americkou smlouvu START o jaderném odzbrojení. Podle deníku Pravda budou poslanci hlasovat také o dvou dodatečných rezolucích k dohodě, konečnou ratifikaci by to ale ohrozit nemělo. Smlouvu, která má za cíl během sedmi let snížit jaderný arzenál obou zemí o třetinu, už definitivně schválila americká strana, a to v prosinci.

Smlouva START dává impuls k dalšímu snižování počtu strategických útočných zbraní. Po čtrnácti kolech dlouhých prezidentských jednání ji šéfové dvou velmocí podepsali na summitu v Praze.

„Věřil jsem a věřím nyní o to víc, že sledování tohoto cíle nás posune za mentalitu studené války a posílí režim nešíření jaderných zbraní a učiní USA i svět bezpečnější,“ uvedl tehdy prezident USA Barack Obama.

Duma má schválit START (zdroj: ČT24)

„Výsledkem je dokument, který dodržuje rovnováhu Spojených států a Ruska. Důležité je, že není nikdo, kdo vyhrál,“ komentoval smlouvu Dmitrij Medvěděv.

Státní Duma dnes bude řešit také dvě dodatečná prohlášení. V prvním vyzývá ruskou vládu, aby urychlila modernizaci ozbrojených sil, které budou schopné systém protiraketové obrany překonat. Druhé prohlášení obsahuje kritiku toho, že americké jaderné zbraně jsou stále uskladněny v Evropě.

Setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem
Zdroj: ČT24