Jemenský prezident si vzal z Mubaraka příklad

Saná – Bouře se stěhují z jedné arabské země do druhé, nepokoje pokračují i v Jemenu. Zdejší prezident Alí Abdalláh Sálih po nátlaku oznámil, že v příštích volbách, které připadají na rok 2013, už nebude kandidovat, a vyzval opozici, aby ukončila protesty. Na zítra demonstranti ohlásili další protestní akci, ta by měla být zatím největší od začátku protestů, čtvrtek označili protestující za „Den hněvu“.

Prezident Sálih v parlamentu prohlásil, že je proti obnově svého mandátu i proti „dědičnému předání moci“. Požaduje ale „zmrazení ústavních změn v národním zájmu“.

Sálih stojí v čele Jemenu už 32 let. Jeho odchod je hlavním požadavkem tisícových protestních demonstrací, které se konaly v metropoli Saná v minulých týdnech. Zúčastnili se jich stoupenci různých opozičních stran. 

Opozice dnes prezidentův záměr přivítala. Jemenské spojenectví pro reformu (Al-Islá) označilo Sálihovu iniciativu za pozitivní, ovšem od dalších protestů upustit nechce. „Čekáme na další konkrétní kroky. Pokud jde o náš záměr ohledně zítřejšího (čtvrtečního) protestního shromáždění, zůstává beze změny a demonstrace bude organizovaná a spořádaná,“ uvedl zástupce generálního tajemníka Al-Islá Muhammada Saadího.