Mnichovská bezpečnostní konference ve stínu egyptské bouře

Mnichov - Aktuální události v Egyptě se oproti původním plánům staly jedním z hlavních témat 47. mnichovské bezpečnostní konference. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na ní vyjádřil obavy z bezpečnostního vývoje „před prahem“ Evropy, německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg zase zdůraznil spoluodpovědnost Západu za pokojné demokratické změny v Egyptě. Guttenberg také vyzval také k udržování transatlantické spolupráce a k posílení evropských vojenských struktur.

V bavorské metropoli bude do neděle 350 oficiálních hostů - státníků, ministrů zahraničí a obrany a vojenských expertů - jednat mimo jiné o dopadech finanční krize na obranné rozpočty, o situaci v Afghánistánu i o možných hrozbách plynoucích z kybernetické kriminality.

„Mám obavy z globálního posunu v mocenských poměrech. Mám obavy z vývoje bezpečnostní situace hned před naším prahem v severní Africe a na Blízkém východě,“ prohlásil na konferenci Rasmussen a varoval před „příliš hlubokými a nekoordinovanými škrty ve výdajích na obranu v Evropě“. Odsoudil násilnosti proti demonstrantům žádajícím odstoupení autoritářského prezidenta Husního Mubaraka a dodal, že demokraticky provedené změny v Egyptě jsou nevyhnutelné.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen:

„Mám obavy z globálního posunu v mocenských poměrech. Mám obavy z vývoje bezpečnostní situace hned před naším prahem v severní Africe a na Blízkém východě.“

Guttenberg v úvodu konference ocenil vůli egyptského lidu po reformách. „Jsou to legitimní požadavky, které mohou Evropané a Američané jen podporovat,“ prohlásil nejpopulárnější německý politik. Podle něj nesmí na obou stranách Atlantiku vzniknout dojem, že Západu jsou diktatury milejší než vlády vzešlé ze svobodných voleb.

Podle Guttenberga musí k bezpečnosti světa přispívat partnerství Evropy a Ameriky a nedostatkem financí v rozpočtech nesmí utrpět NATO. V této souvislosti se zmínil o svých záměrech s reformou armády. Štíhlejší, výkonnější a profesionálnější bundeswehr posílí váhu Německa v NATO, je přesvědčen Guttenberg. Nezbytná je podle něj také větší provázanost vojenských úkolů v Evropě.

Mezi ohlášenými účastníky konference jsou německá kancléřka Angela Merkelová, americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, britský premiér David Cameron nebo afghánský prezident Hamíd Karzáí. Za Česko se účastní premiér Petr Nečas, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr obrany Alexandr Vondra.

Anders Fogh Rasmussen
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein