USA kritizují Egypt. Ten si chce vyřešit problémy sám

Káhira – Již šestnáct dní pokračující protesty za odstoupení egyptského prezidenta Husního Mubaraka vedly dnes Spojené státy k zesílení kritiky egyptské vlády. Ta podle nich jen pomalu provádí změny směřující k demokratizaci Egypta. Zdejší ministr zahraničí odráží kritiku a odmítl výzvu ke zrušení výjimečného stavu, které žádal americký viceprezident Joe Biden.

Dosavadní postup Káhiry plní podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse pouze minimální požadavky egyptského národa. Prezident Barack Obama zdůraznil důležitost okamžitých kroků vedoucích ke spořádané změně. Ta by měla být smysluplná a naplňovat očekávání Egypťanů.

Jenže z Egypta se začaly ozývat hlasy obviňující Bílý dům z nepřiměřeného vměšování. Egyptský ministr zahraničí Ahmed Abúl Ghejt zejména kritizoval Bidenovu výzvu ke zrušení výjimečného stavu. „Byl jsem opravdu překvapený výrokem viceprezidenta Bidena ohledně výjimečného stavu. V tuhle chvíli máme v ulicích 17 tisíc trestanců, kteří při nepokojích utekli z věznic. Jak může chtít, abychom zrušili výjimečný stav. Dejte nám čas zemi stabilizovat,“ uvedl. Výjimečný stav v Egyptě platí tři desítky let, od Mubarakova nástupu k moci. Mimo jiné umožňuje věznění politických odpůrců i bez soudu.

Protesty v Egyptě pokračují, USA kritizuje (zdroj: ČT24)

V úterý Mubarak ustavil komisi pro reformu ústavy, která má do konce měsíce podat návrhy na úpravu pravidel prezidentských voleb. Podle agentury AFP šlo o první konkrétní krok k provedení navrhovaných změn, kterými se jeho režim snaží upokojit oponenty v ulicích. Opoziční předáky však tato práce nechává chladnými, protože skupina, v níž jsou Mubarakovi věrní, jim prý nepřipadá důvěryhodná. 

Demonstranti tak i dnes v egyptské metropoli požadují rezignaci prezidenta Mubaraka. A nechtějí se spokojit s vládním příslibem ústavní reformy. Viceprezident Sulajmán sice zahájil rozhovory s opozicí. Ta se ale bojí, že pouze hraje o čas. A odpůrci režimu na zítra plánují další masové protesty.

Ashtonovou v Egyptě nechtějí

Do Egypta se chystala i šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Měla se zde setkat s opozicí, jednat měla i s viceprezidentem Umarem Sulajmánem. Egypt ale o její návštěvu nestojí. Ministerstvo zahraničí jí dokonce do Bruselu vzkázalo, ať vůbec nejezdí. „Ministr zahraničí řekl, že nechce v únoru v Káhiře návštěvníky,“ uvedl včera vysoký činitel EU s tím, že prý má šéf egyptské diplomacie příliš nabitý kalendář domácí agendou.