Německý ministr popírá, že opsal doktorskou práci

Berlín - Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg odmítá obvinění, že opsal svou doktorskou práci. Podle listu Süddeutsche Zeitung se některé pasáže jeho práce z roku 2006 doslovně shodují s díly jiných autorů, aniž by na ně ministr odkazoval v poznámkách. Pravost práce teď zkoumají odborníci univerzity, kde Guttenberg v roce 2007 získal titul doktora práv. Nyní se ho kvůli obvinění dočasně vzdal. Připustil chyby v odkazech na použitou literaturu, odstoupit z funkce ale odmítá.

„Obvinění, že má disertace je plagiát, je smyšlené,“ prohlásil Guttenberg, který chce kandidovat na příštího německého kancléře. Již včera prostřednictvím svého mluvčího médiím vzkázal: „Výsledek nyní prováděné kontroly očekávám s naprostým klidem. Ta práce byla vytvořena s nejlepším vědomím a svědomím.“

Ministr odmítá odstoupit z funkce, až do konečného přešetření své disertační práce ale prý nebude používat titul doktora práv. Guttenberg nicméně přiznal určitá pochybení. Připustil, že neuvedl všechny práce, z nichž citoval. „Nikdy jsem však vědomě nepodváděl,“ zdůraznil.

Německý deník ale tvrdí opak. List dokonce zveřejnil dvě pasáže práce, které se nápadně podobaly necitovanému zdroji. „Přišli jsme na to snadno: vždyť úvod jeho doktorské práce byl opsaný článek z našich novin. Nemyslím pár vět, ale hned dva odstavce,“ zlobí se novinářka z Frankfurter Allgemeine Zeitung Heike Schmollová.

Brémský profesor práv Andreas Fischer-Lescano také tvrdí: „Tato doktorská práce je na řadě míst nehorázný plagiát a podvod.“ Profesor přišel na nesrovnalosti v disertaci politika při rutinní kontrole. „Textové duplikáty se táhnou celou prací a všemi obsahovými částmi,“ dodal.

Ministr uvedl, že o své disertační práci hodlá napříště komunikovat už jen s univerzitou v Bayreuthu, na níž studoval a v roce 2007 promoval. Prověření své doktorské práce z hlediska obvinění z plagiátorství hodlá aktivně podporovat.

Guttenberg disertaci odevzdal v roce 2006 a v následujícím roce za ni dostal jedničku. Zda práci skutečně opsal, teď zkoumají odborníci z univerzity v Bayreuthu. Pokud se podezření potvrdí, mohl by ministr přijít o titul.