Bude mít Detroit svého „Rockyho“?

Detroit - Už 50 tisíc dolarů shromáždila skupina, která chce postavit v Detroitu sochu filmového hrdiny RoboCopa. Nyní bude muset přesvědčit starostu a další představitele města o tom, že je dobrý nápad postavit ve městě dvoumetrový monument fiktivního policisty, který je napůl člověk a napůl stroj a ve futuristickém Detroitu likviduje přebujelou kriminalitu.

Organizátor Brandon Walley vidí realizaci plánu velmi nadějně. Skupina získala peníze od dárců poté, co se před deseti dny na sociální síti Twitter objevily zprávy o záměru postavit sochu. Rozpoutalo to živou diskusi a na serveru Yahoo! je to dosud jedno z nejvyhledávanějších hesel. Starosta Dave Bing je ale k návrhu poněkud skeptický.

Organizátoři se těší, že socha RoboCopa vysoká přes dva metry by mohla být stejně populární jako socha filmového boxera Rockyho ve Filadelfii a přitahovala by do města turisty a zvědavce.

Ve sci-fi RoboCop je policista Alex Murphy zastřelen při výkonu služby, ale znovu vzkříšen a z pomocí jeho hlavy a stroje postaví odborníci téměř neporazitelného robotického policistu. Představitel RoboCopa Peter Weller má ve věci jasno. O sochu se nestará. Říká, že na jednu stranu chápe lidi, kteří tvrdí, že Detroit má více naléhavých věcí, které je třeba řešit. Na druhou stranu ale vidí také to, že socha by se mohla stát symbolem Detroitu, což by pro město bylo skvělé.

  • Socha Rockyho Balboy ve Filadelfii autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2332/233148.jpg
  • Záběr z filmu RoboCop autor: Orion Pictures, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2332/233135.jpg