Wisconsinští senátoři na útěku

Madison/New York - Americký stát Wisconsin je již několik dní dějištěm protestů proti chystaným škrtům tamní regionální vlády republikánů. Státní zaměstnanci se bouří hlavně proti opatřením, která by zvýšila jejich odvody na zdravotní pojištění a penze a omezila jejich kolektivní výhody. Dnes jsou protesty zatím nejsilnější, u budovy parlamentu v hlavním městě Madisonu již od rána demonstruje kolem 25 000 lidí.

Republikánský guvernér Scott Walker chce, aby si státní zaměstnanci - například učitelé - platili polovinu nákladů na důchody, což je více než nyní, a také dvakrát více na zdravotní pojištění. Jejich odbory by zároveň měly menší možnost ovlivnit vyjednávání o penzích, pracovních podmínkách a zaměstnaneckých výhodách. Platy by rostly jen o inflaci. Opatření se týká zhruba 175 000 lidí. Nezasáhlo by jen policisty a hasiče.

Walker se tak snaží řešit schodek 137 milionů dolarů v rozpočtu na nynější fiskální rok a očekávaný deficit tří miliard dolarů v příštích dvou letech. Navržené změny by státu měly do poloviny roku 2013 ušetřit 330 milionů dolarů. „Podstatné je, že stát je na mizině. (Po státních zaměstnancích) chceme jen zlomek toho, co podstupuje většina pracovníků v celém státě,“ uvedl guvernér.

Záměr jeho vlády ale ve Wisconsinu vyvolal rozsáhlé protesty. Školy v hlavním městě Madisonu a na dalších místech státu jsou od středy zavřené. Učitelé a jejich stoupenci se shromáždili v místním parlamentu a jeho okolí, kde dávají republikánským zákonodárcům najevo nesouhlas se škrty. Demonstrující již podpořil prezident Barack Obama, který záměr označil za součást širšího republikánského tažení proti odborům a státním zaměstnancům.

Senátoři před hlasováním utekli

Stávkující učitele netradičním způsobem podpořilo 16 převážně demokratických senátorů. Rozhodli se, že uprchnou z Wisconsinu do sousedního státu Illinois. Tím zamezili konání zasedání, na kterém by škrty mohly projít. Křesla sice zůstala prázdná, ale senátoři se schovali špatně. Novináři je vypátrali v hotelu. „Jedinou naší možností bylo opustit náš stát a postavit se tak za ty, které nikdo neposlouchá,“ vysvětlil útěk senátorů Jon Erpenbach.

Guvernér Wisconsinu jim vzkázal, ať se okamžitě vrátí a pustí se do hlasování o rozpočtové krizi. „Já pokračuji v práci. Vyzývám členy wisconsinského Senátu, aby se zas ukázali a dělali práci, za kterou jsou placení,“ vzkázal senátorům na útěku republikánský guvernér Scott Walker.

Protesty se mezitím ve čtvrtek rozšířily i do státu Ohio, kde se také chystají rozpočtové škrty. Ty by tu postihly 400 000 státních zaměstnanců.