Němci mají opisujícího Guttenberga ještě radši

Berlín – Opsaná dizertační práce německému ministrovi Karlu-Theodoru zu Guttenbergovi nijak neuškodila. Právě naopak. Guttenberg je po odhalení svého opisování ještě oblíbenější. Dlouhodobě nejpopulárnější německý politik si u veřejnosti polepšil o pět procent. Univerzita v Bayreuthu se dnes rozhodla Guttenbergovi doktorský titul odebrat.

Guttenberg podle vyjádření univerzity „objektivně nedodržel vědecké standardy“ doktorské práce. Doslovné převzetí částí textu v původním významu a bez označení zdroje porušuje podle něj právní zásady i základy vědecké práce.

Rozhodnutí univerzity není překvapivé. Ministr v dopise zaslaném v pondělí vedení univerzity připouští „závažné chyby při tvorbě“ ve své dizertační práce a odebrání titulu sám navrhuje.

Ministr čelil dnes ve Spolkovém sněmu interpelacím poslanců ve stejné věci. Z řad opozice musel vyslechnout obvinění typu „hochštapler“, „žalostný příklad“ nebo „lhář“. Podobná slova „zostuzení“ a „podvodník“ odrážel ale stejně stoicky jako volání, aby podal demisi.

„Googleberg“ zůstává nejoblíbenějším politikem

Zatímco ještě na počátku měsíce bylo s Guttenbergovým působením v čele ministerstva obrany spokojeno 68 procent Němců, nyní už to je 73 procent. Mezitím se přitom provalilo, že Guttenberg opsal větší část své dizertační práce na právnické fakultě v Bayreuthu z roku 2007.

Dvaasedmdesát procent dotazovaných považuje za dostatečné, že se Guttenberg natrvalo zřekl akademického titulu doktora práv. Politik z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) tak podle nich nemusí složit funkci, jak požaduje opozice. Jen 24 procent Němců naopak vyjádřilo názor, že by Guttenberg odstoupit měl.

Vydáno pod