V USA zatkli Araba, který si chtěl vyrobit chemickou bombu

Washington – V Americe byl zatčen dvacetiletý muž ze Saúdské Arábie. Chtěl údajně vyrobit chemickou bombu, kterou chtěl použít proti bývalému prezidentovi Georgi Bushovi mladšímu. Pokud se prokáže, že chtěl muž zaútočit na některé cíle ve Spojených státech, hrozí mu za to doživotí.

Podle úřadů chtěl Chálid Alí Aldavsárí, který se přistěhoval do USA v roce 2008 na studentské vízum, „použít zbraň hromadného ničení“. Agenti FBI ho zatkli ve středu v Texasu a obvinili ho ze shromažďování chemikálií a dalších součástek nezbytných k výrobě „improvizovaného výbušného zařízení“. 

FBI upozornil na Aldavsárího dodavatel chemikálií, po kterém chtěl Arab koncentrovaný fenol. Ten je normálně prodejný, dá se z něj ale vyrobit výbušný trinitrofenol, známý také jako kyselina pikrová. Aldavsárí řekl dodavateli, že potřebuje látku na výzkum. To mu ale dodavatel neuvěřil a informoval úřady.

Vyšetřovatelé objevili u podezřelého seznam možných cílů, na kterém byly jaderné elektrárny i dallaská adresa exprezidenta Bushe. Pokud se obvinění prokážou, hrozí muži doživotí. Zatím vyšetřovatelé nepřišli na to, že by byl Aldavsárí napojen na nějakou extremistickou skupinu, jednal zřejmě sám.