CeBIT je ve znamení cloud computingu

Hanover - V německém Hanoveru začíná největší veletrh výpočetní a telekomunikační techniky CeBIT. Letošním hlavním tématem je cloud computing. Jedná se o celou škálu on-line služeb, které se dají objednávat z domácího počítače. Ten podle odborníků postupně přestane být místem, kde se požadavky zpracovávají. Přes počítač nyní požadavek pouze zadá a vlastní úkol už zajistí velká datová centra.

Na principu takzvaného počítačového oblaku fungují už e-mailové schránky, internetové úschovny nebo sociální sítě, do kterých uživatelé ukládají třeba obrovské množství fotografií. „Cloud computing je tím, kdo mění hru, a tím, kdo dává důležité impulzy pro odvětví,“ prohlásil na veletrhu šéf německé odbočky společnosti Microsoft Ralph Haupter.

Cloudové služby jsou klíčem k řešení mnoha společensko-politických výzev, od demografie přes zdravotnictví až po otevřenou a efektivní správu, doplnil. Microsoft v této souvislosti na veletrhu představuje třicítku projektů, které mají inovativní přístupy ke cloud computingu rozvíjet. Cloud computing je proto také považován za velmi perspektivní ekonomický produkt. Jen letos očekávají experti celosvětový obrat této služby ve výši 68,3 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč) a do tří let má vzrůst na téměř 149 miliard dolarů.

Florian van der Camp, mluvčí vědeckého institut Fraunhofer:

„Klávesnice a myš v budoucnu nebudou potřeba. Můžou je nahradit kamery snímající gesta, pohyb ruky nebo oka nebo chůzi. To všechno může mít stejnou funkci jako třeba stisknutí myši nebo stisk klávesy.“

Zatímco „počítačové oblaky“ zaměstnávají v Hannoveru hlavně experty, veřejnost mají nalákat poslední novinky v oblasti chytrých mobilních telefonů nebo počítačových tabletů. Návštěvníci mohou vyzkoušet například první 3D smartphone, k jehož sledování nejsou potřeba speciální brýle pro trojrozměrný obraz. Své nejnovější tablety do metropole Dolního Saska přivezlo přes 40 světových výrobců, kteří se snaží konkurovat iPadům společnosti Apple.

Celkem se na hannoverském výstavišti letos prezentuje přes 4200 vystavovatelů ze 70 zemí, mezi kterými nechybí ani více než 30 zástupců z České republiky. Pořadatelům veletrhu se tak podařilo zastavit razantní úbytek vystavovatelů z předchozích let, jejichž počet ve srovnáním s rekordním rokem 2001 klesl na polovinu. Ještě výrazněji ubylo návštěvníků, a letos tak CeBIT věří, že zopakuje alespoň loňských 334 000 lidí.

Vydáno pod