Nejstarší český kosmonaut míří znovu do vesmíru

Washington - Česko bude mít nového zástupce ve vesmíru. Na misi k mezinárodní vesmírné stanici se totiž na palubě amerického raketoplánu Endeavour vydává i skutečný veterán vesmírných letů: figurka populárního Krtka. Veze ji s sebou astronaut Drew Feustel na počest českých kořenů své ženy – podobně jako před dvěma lety vezl do vesmíru Nerudovy Písně kosmické. Krtek by měl po návratu z oběžné dráhy propagovat vědu a vesmírný výzkum u svých dětských fanoušků.

Česko mělo po Rusech a Američanech prvního kosmonauta, česká vlajka byla na Měsíci i na palubě Apolla 13, předloni na oběžné dráze recitovali Nerudu. Slavný kreslený Krtek Zdeňka Millera ale zanechá jednu z nejunikátnějších českých stop ve vesmíru. Není navíc žádným nováčkem, ale spíše veteránem kosmických letů: do rakety si v kresleném filmu poprvé sedl v roce 1966, tedy skoro před půlstoletím. Krtkův duchovní otec je přesvědčený, že Feustel svého plyšového parťáka ve vesmíru ocení. „Měl by mu pomoct, protože ten Krtek mi posloužil nebo pomáhá celých 50 let, co ho dělám,“ říká Miller.

Feustel viděl Krtka poprvé v dětských knihách své ženy, jejíž matka pochází ze Znojma. Byl to právě on, kdo slavnou českou kreslenou figurku dostal na palubu raketoplánu a absolvoval s ní potřebný výcvik. „Na základě tohoto letu vznikne celý program a pomocí Krtka budeme propagovat vesmírný výzkum, vědu a technologie u dětí nejenom v Česku, ale v ostatních státech, kde je populární,“ vysvětluje.

Krtek na oběžné dráze stráví zhruba dva týdny. Jeho mise bude pečlivě sledována – mimo jiné i proto, že jde o předposlední start raketoplánu Endeavour, jehož velitel Mark Kelly je manželem kongresmanky Gabrielle Giffordsové, která přežila s těžkým zraněním lednový atentát v Arizoně.

Vydáno pod