Simpsonovi vtipkují o jaderné katastrofě, musí proto z televize pryč

Berlín – Strach z jaderné havárie v japonské elektrárně Fukušima už zasáhl i televizní svět. V Německu, Rakousku i Švýcarsku televize stahují z vysílání některé díly amerického kresleného seriálu Simpsonovi, které si dělají legraci z jaderné katastrofy. Táta rodiny Simpsonových Homer pracuje v jaderné elektrárně ve Springfieldu, jaderná energetika se přitom v seriálu často stává terčem vtípků.

Seriál Simpsonovi bere jadernou energetiku s humorem. Autoři na toto téma vtipkují hned v několika dílech. Jednou je jaderný odpad uložen na dětské hřiště, jindy zase animované postavičky používají nebezpečné plutonium jako těžítko nebo v seriálu pobíhají světélkující krysy. Poté, co jaderný odpad skončí ve springfieldském jezeře, vynoří se z něj zmutovaná ryba se třema očima. 

Teď se ale v souvislosti s událostmi v Japonsku ukazují takové scény jako nevhodné. „Procházíme všechny díly, nebudeme vysílat ty sporné, nechceme ovšem vystříhávat žádné scény, ani vysílání nějakých epizod odkládat na později,“ uvedla mluvčí německé televize Pro7 Stella Rodgerová. Pro stažení některých dílů Simpsonových se rozhodla i rakouská televize ORF. Ta nebude vysílat celkem osm dílů, včetně toho, ve kterém Marie a Pierre Curiovi zemřou po zasažení radiací. Stejně se pak rozhodla i švýcarská televizní společnost SF.

Tvůrce Simpsonových Al Jean nynější vášně kolem seriálu chápe. „Máme 480 dílů, pokud se nebudou vysílat některé z nich v důsledku hrozných událostí, které se dějí, tak to absolutně chápu,“ prohlásil Jean. Seriál už přitom podobné problémy zaznamenal. Po 11. září v roce 2011 se například nevysílal díl z roku 1997 s názvem Homer versus město New York, ve kterém byly scény ze Světového obchodního centra. Výrobci seriálu už dokonce zaslali všem americkým stanicím, které Simpsonovi vysílají, seznam epizod, ve kterých by se mohly objevit nevhodné scény týkající se tématu jaderné energetiky. Televize se pak mohou samy rozhodnout, zda díly stáhnou.

Otázka jaderné energetiky je v Rakousku i Německu velmi citlivá. Rakouští aktivisté opakovaně protestují proti jaderné elektrárně Temelín. Nukleární energie je velmi nepopulární i v Německu, kde v sobotu proti ní protestovalo čtvrt milionu lidí. Téma jaderné energetiky v podstatě rozhodlo i zemské volby ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kde zvítězili Zelení. Ti jdou razantně proti jaderným elektrárnám.