Bělorusko soudí manželku opozičního kandidáta

Minsk - Před běloruským soudem dnes stanula novinářka Iryna Chalipová, manželka někdejšího prezidentského kandidáta a předního opozičního politika Andreje Sannikova. Za účast v loňských demonstracích proti znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka jí hrozí až tři roky vězení. Jiný soud v Minsku začal trestní řízení proti dalším dvěma někdejším prezidentským kandidátům Mikalaji Statkevičovi a Dzmitryji Ussovi.

Třiačtyřicetileté Chalipové, jejíž manžel Sannikov je souzen za organizování nepokojů už od 27. dubna, úřady hrozily, že jí odeberou jejího tříletého syna a umístí ho v sirotčinci. Nakonec ustoupily a chlapec byl svěřen do péče babičky. „Nejsem vinna, jsem novinářka, ale neopustila jsem svého manžela, aby to pro něj bylo lehčí,“ řekla Chalipová u soudu.

Chalipové se zastal Gorbačov

Chalipová je zpravodajkou nezávislého ruského listu Novaja Gazeta. Jedním z jeho akcionářů je i první a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov. Ten napsal prezidentu Lukašenkovi žádost, aby Chalipovou propustil na svobodu. Odpovědi se nedočkal. Chalipová byla zatčena v momentě, kdy vysílala přímou reportáž z protivládních demonstrací pro rádio Echo Moskvy. „Vlečou mě po zemi, bijí do obličeje, kroutí ruce, fašisti,“ byla její poslední slova, než bylo vysílání přerušeno.

Stejně jako Sannikovovi i Chalipové původně hrozilo až 15 let vězení, ale její obvinění bylo na poslední chvíli překvalifikováno.

O soudu další prezidentští kandidáti

U jiného běloruského soudu stanuli také další dva bývalí prezidentští kandidáti Mikalaj Statkevič a Dzmitryj Uss. Oba u soudu prohlásili, že jsou nevinní. Uss je obviněn z rušení veřejného pořádku a Statkeviče žalobce označil za muže, který vedl rozběsněný dav a vyzýval k útoku na sídlo vlády.

Loňské demonstrace proti výsledkům údajně zmanipulovaných prosincových voleb přivedly do ulic Minsku tisíce lidí. Policie demonstranty rozehnala a asi 600 lidí bylo zadrženo. Kvůli účasti na demonstracích je nyní souzeno 55 osob. Podle běloruských ochránců lidských práv je 18 z nich vězněno v žalářích tajné policie KGB. Jedenáct odpůrců režimu už bylo odsouzeno k trestům vězení od dvou do čtyř let.

Syn Iriny Chalipové a Andreje Sannikova
Zdroj: ČT24