Šéf MMF je „vyřízený“, čeká ho soud

New York/Paříž - Soud v New Yorku se má dnes zabývat obviněním šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna, kterého o víkendu zatkli kvůli podezření ze sexuálního napadení hotelové pokojské. Obhajoba chce u soudu dokázat, že Strauss-Kahn v době údajného útoku už v hotelu nebyl. Další rána přišla z Francie - novinářka, kterou prý kdysi Strauss-Kahn rovněž napadl, na něj hodlá také podat žalobu. Strauss-Kahn měl být nadějným kandidátem v prezidentských volbách, jenže teď je prý „vyřízený“. Pro jeho politickou kariéru to znamená konec, shodují se francouzští politici i tisk.

Dvaašedesátiletý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn čelí sexuálnímu skandálu už podruhé. Údajné napadení pokojské v newyorském hotelu je ale neočekávaný úder v jeho slibné kariéře.

V sobotu měl Strauss-Kahn napadnout v jednom z newyorských hotelů pokojskou, krátce poté odjel na letiště. Dokonce byl už v letadle, když si pro něj ale přišla policie. Obvinila ho ze znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu. Za to mu v USA hrozí až 20 let vězení. 

Strauss-Kahn obvinění odmítá. S vyšetřovateli ale spolupracuje, dnes se u soudu bude jednat o jeho případném propuštění na kauci. Vyšetřovatelé už si vyžádali vzorky DNA. Šéfa MMF v neděli oběť identifikovala na policii mezi šesti muži. 

DSK prý v době útoku na pokojskou už v hotelu nebyl

Obhajoba se chystá dokázat, že obviněný v době údajného útoku v hotelu již hodinu nebyl. S odvoláním na blíže neupřesněné informace to dnes uvedla na svých internetových stránkách francouzská rozhlasová stanice RMC.

Advokáti obviněného prý vypracovali časový plán, kde se v osudný den jejich klient nacházel. „Údajně opustil hotel v poledne, tedy hodinu před tím, než se měl dopustit údajného útoku na pokojskou,“ uvedla RMC.

Podle stanice Strauss-Kahn v poledne požádal o účet za hotel a vrátil klíče na recepci. Poté se setkal s dcerou, s níž poobědval v jisté newyorské restauraci. „Obhajoba se chystá předložit věcné důkazy a svědectví o tomto obědě,“ uvedla RMC.

Po obědě si obviněný vzal taxík na letiště, kde teprve zjistil, že v hotelu zapomněl jeden ze svých mobilních telefonů. Zavolal z letiště na recepci, aby se ujistil, že mu bude vrácen. Právě tento hovor umožnil policii, aby ho lokalizovala a zadržela, což dnes ráno potvrdila podle RMC newyorská policie.

Ve Francii se přihlásila další údajná sexuální oběť šéfa MMF

A nad Straussem-Kahnem se stahují mračna i ve Francii. Zdejší novinářka a spisovatelka Tristane Banonová tvrdí, že na ni šéf MMF kdysi také sexuálně zaútočil. Rozhodla se proto podat na něj žalobu, informoval o tom její advokát. 

K útoku mělo dojít v roce 2002, žena už o případu mluvila před čtyřmi lety v televizním rozhovoru. Samotné jméno útočníka ale tehdy televize „vypípala“. V televizi tehdy novinářka o útočníkovi řekla, že byl „jako šimpanz v říji“ a že se s ním musela poprat, aby se ubránila.

 Le Figaro: Aféra Strauss-Kahn - úder blesku do prezidentských voleb!

Libération: DSK out, zůstává tu pole ruin.

La Croix: Ponížení pro DSK a jeho stoupence, pokud je nevinný. Ve všech případech a bez ohledu na politické rozdíly ponížení pro Francii, protože obraz naší země je už teď poškozen.

Presse Océan: Sarkozyho hlavní soupeř je v těžkém průšvihu, Socialistická strana je v žinantní situaci…

Přestože francouzská vláda vyzývá k obezřetnosti a respektování presumpce neviny, rostou spekulace o následcích zadržení a o budoucích prezidentských volbách ve Francii. I kdyby ale nakonec soud Strausse-Kahna očistil, nemusí to nic znamenat. Podle některých ohlasů na šokující případ je šéf MMF v každém případě jako politik vyřízený. „I kdyby to byla léčka, i kdyby se ukázalo, že je v tom pro nic za nic, nebude moci kandidovat,“ soudí například francouzský socialistický politik Jacques Attali. 

Americký právník Bruce Stein si myslí: „Toto je pro ředitele konec. Nejen ve vztahu k MMF, ale i vzhledem k jeho možné kandidatuře proti současnému francouzskému prezidentovi Sarkozymu. Myslím, že to vrhá nepříjemný stín i na instituce, jako je MMF nebo Světová banka, které stále vyčítají, že se ženy ve velké části světa považují za podřazené bytosti.“ 

A tak zřejmě Straussi-Kahnovi nepomůže ani fakt, že ho hájí nejlepší právníci. Kromě washingtonského advokáta Williama Taylora ho zastupuje i prominentní právník celebrit Benjamin Brafman. Ten například obhajoval zpěváka Michaela Jacksona, českého podnikatele Viktora Koženého nebo třeba rappera P. Diddyho. „Většina lidí se na mne obrací, když jsou v zoufalé, opravdu zoufalé situaci,“ řekl dvaašedesátiletý Brafman v nedávném rozhovoru. 

MMF se zatím ke kauze svého ředitele nevyjadřuje. Fondu ale hrozí, že by mohl během několika měsíců zůstat bez nejvyššího vedení. Kromě zadrženého Strausse-Kahna oznámil totiž svůj odchod i druhý muž Mezinárodního měnového fondu - John Lipsky. Je tak možné, že do čela organizace by se tak mohl postavit někdo z rozvojových zemí, což by byla velmi špatná zpráva pro Řecko, kterému byl Strauss-Kahn vždy nakloněn.