Časový rozvrh ve Fukušimě se zatím nemění

Tokio - Společnost TEPCO, japonský úřad pro jadernou bezpečnost i vláda rozhodují o dalších krocích, které povedou ke stabilizaci jaderné elektrárny Fukušima. Ta byla výrazně poničena během nedávného zemětřesení a následné tsunami. Hlavním problémem elektrárny je velké množství radioaktivní vody, která vytekla z prvního reaktoru. Japonská vláda ale nezměnila časový rozvrh zabezpečení elektrárny, přestože po tom odborníci volali. Kabinet usoudil, že spěch by znamenal ještě větší nebezpečí.

Původně bylo v plánu zabezpečit elektrárnu Fukušima do příštího ledna, jenže teď jsou experti spíš skeptičtí. Kvůli úniku radioaktivní vody o objemu olympijského bazénu se budou muset prvotní plány zřejmě přehodnotit. Provozovatel elektrárny, společnost TEPCO, ale věří, že s termínem hýbat nebude. „Shodli jsme se, že nejsprávnější je pokračovat podle plánu, který představilo TEPCO už 17. dubna. Pokud to zvládneme, reaktor úplně vychladne a pak zajistíme jaderný materiál,“ prohlásil ministr financí a obchodu Banri Kaieda.

TEPCO chce nejdřív odčerpat více než tři tisíce tun radioaktivní vody. K elektrárně proto míří obří námořní plošina s dostatečnou kapacitou nádrží. Dorazí ale až ke konci měsíce. Firma slibuje, že až nebezpečí další havárie a úniku záření pomine, budou se moci do svých domovů vrátit evakuovaní obyvatelé třicetikilometrového okruhu kolem elektrárny.

TEPCO nyní také poprvé zveřejnilo záběry patnáctimetrové vlny tsunami zaplavující elektrárnu. Společnost navíc přiznala, že záchranný chladicí systém reaktoru vypnuli manuálně jeho zaměstnanci, když v reaktoru po zemětřesení prudce klesl tlak. Bez chlazení se ale reaktor začal přehřívat. Vyšetřování má zjistit, zda udělali správně a předešli velké katastrofě, nebo chybovali a nehodu sami výrazně zhoršili.

Vláda chystá novou koncepci využívání energie

Japonská vláda mezitím připravuje novou koncepci využívání energie, která by nevycházela jen z jádra. „Chceme tuto strategii změnit a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů. Počínaje červnem se zříkám svého premiérského platu až do chvíle, než bude nová energetická koncepce hotová,“ prohlásil japonský premiér Naoto Kan.

Na žádost vlády už japonský elektrárenský koncern Chubu Electric Power v sobotu vypnul poslední reaktor jiné jaderné elektrárny. Ta je totiž také v rizikové oblasti ohrožené velkými zemětřeseními. Vláda tak chce po Fukušimě předejít další možné tragédii.

Z Fukušimy přitom unikala radiace ještě před úderem vlny tsunami. Hlásilo to čidlo vzdálené 1,5 kilometru od prvního reaktoru. To naznačuje, že jaderné zařízení poškodilo už silné zemětřesení. Vlastník elektrárny přitom dosud tvrdil, že reaktory poničil až úder obří vlny.