Lukašenko vyhlásil válku ruským novinářům

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na jednání vlády nařídil vypovězení některých zahraničních médií ze země. Týká se to zejména ruských novinářů, kteří se podle Lukašenka vměšují do běloruských hospodářských záležitostí a zveličují měnovou krizi v zemi. Jedním ze žurnalistů, kteří byli z Běloruska vypovězeni, je ruský novinář Pavel Selin. Jednání Lukašenka považuje za logické.

„Lukašenko je jako každý jiný diktátor a uchvatitel moci – a já jsem si jistý, že on je diktátor. Takže má rád a toleruje pouze ty lidi, kteří o něm říkají dobré věci, kritiku odmítá,“ tvrdí Selin.

Běloruskému prezidentovi nejvíce vadí právě ruští žurnalisté a ruská média označil za hysterická. Obvinil je ze šíření paniky o hospodářské situaci v zemi během měnové krize. Selin, který v Bělorusku pracoval pro ruskou televizi NTV, nicméně nevěří, že Lukašenko vyhostí všechna zahraniční média. „Nemyslím si, že se tak stane. Alexandr je impulzivní člověk, ale je natolik chytrý, aby si uvědomil, že vyhoštěním zahraničních médií se připraví o možnost promlouvat k světu a prezentovat svoje názory,“ vysvětluje.

Lukašenko: S ruskými novináři zatočíme (zdroj: ČT24)

Běloruští novináři už byli poučeni jak psát, resp. jak nepsat o hospodářské krizi. Kancelář prezidenta svolala tzv. „ideový seminář“ pro šéfredaktory státních médií, na kterém jim doporučila nezařazovat do vysílání či tisku příspěvky o nezaměstnanosti, padajícím kurzu běloruského rublu a růstu maloobchodních cen. Nyní podle Lukašenka nastal čas poučit i zahraniční média.