Ani rok po tragédii v Duisburgu nebyl nikdo potrestán

Duisburg - Německý Duisburg si připomíná rok od tragické Loveparade, kde loni 24. července zahynulo v důsledku paniky 21 lidí a dalších více než 500 bylo zraněno. Státní zastupitelství už dříve obvinilo v souvislosti s neštěstím 16 podezřelých, mezi nimi zástupce policie, pořadatelské agentury i města. Za porušení bezpečnostních předpisů ale doteď nebyl nikdo potrestaný. Neoblíbený starosta města se vzpomínkové akce raději nezúčastnil.

Duisburský smrtonosný tunel, kde zahynuli účastníci technoparty, se stal poutním místem. Pozůstalí po obětech sem chodí truchlit a vzpomínat na své blízké. Důchodce Johann Tekath sem chodí denně. Bydlí nedaleko odtud a stále má v živé paměti, jak se mu vyděšený dav hrnul pod oknem. Stará se o důstojnost místa, o květiny a zasel tu i trávu.

Teď už osudným tunelem zase proudí auta, bolest a strach ale nezmizely - stejně jako z města nezmizel vztek, že na sebe nikdo nevzal odpovědnost. Ani rok poté není vyšetřování u konce. Státní zastupitelství zatím řeklo jen, že akce nikdy neměla dostat povolení. Starosta se teprve před nedávnem omluvil a město k pomníčku přistavilo cisternu na zalévání. Rozčílení obyvatelé ale chtějí víc: semkli do nejrůznějších skupin, iniciativ, spolků.

„Město se změnilo. Loveparade tady je pořád prakticky jediným tématem. My jsme rozjeli další petiční akci za odstoupení starosty. Zatím máme třicet tisíc podpisů,“ říká Theo Steegmann z iniciativy Nový začátek pro Duisburg.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Na Loveparade do Duisburgu údajně loni přijel asi milion návštěvníků, na který dohlíželo něco přes tři tisíce policistů. Hlavním problémem technoparty bylo příliš mnoho lidí vtěsnaných do omezeného a ohrazeného prostoru. Do areálu bývalého nákladového nádraží přitom stotisícové davy přiváděla jediná přístupová cesta, která byla dosažitelná jen dvěma podzemními tunely. Podle vyšetřovacího spisu přispěla k nezvládnutí tlačenice zejména u ústí tunelu před prostranstvím pro Loveparade i policie svými chybami, zejména neplánovaným střídáním směn policistů, kteří měli zajišťovat bezpečnost přístupové cesty. Organizátor technoparty po loňské tragédii pořádání dalších Loveparade zrušil.