Strauss-Kahn promluvil poprvé od květnového zatčení, hluboce lituje

Paříž – Podle bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominique Strausse-Kahna byl jeho sexuální skandál v New Yorku „morálním selháním“. Uvedl to v dnešním rozhovoru s francouzskou stanicí TF1 Strauss-Kahn tak vůbec poprvé od svého květnové zatčení v USA promluvil veřejně.

Bývalý šéf fondu uvedl, že měl s hotelovou pokojskou, která ho obvinila, „nevhodný vztah“. Ten však neobsahoval žádné násilí. Dodal, že zmíněná pokojská Nafissatou Diallová „lhala“. Na svou „morální chybu“ prý není pyšný. Také naznačil, že za jejím jednáním mohly být finanční motivy.

Dominique Strauss-Kahn:

„Považuji to za morální selhání a nejsem na to hrdý. Hluboce toho lituji. Lituji toho každý den za poslední čtyři měsíce a litovat jsem toho nepřestal.“

Ke svému zatčení uvedl, že byl vystrašen. „Měl jsem strach, měl jsem velký strach,“ prohlásil. Dodal, že to pro něj bylo ponižující. O své manželce Anne Sinclairové řekl, že je to „výjimečná žena“, bez které by incidentu nemohl čelit.

Do Francie se dvaašedesátiletý Strauss-Kahn vrátil začátkem září poté, co v USA strávil skoro týden ve vazbě a šest týdnů v domácím vězení. Případ byl koncem srpna odložen, protože prokuratura nepovažovala údajnou oběť sexuálního útoku za dostatečně důvěryhodnou. I tak Strauss-Kahn v New Yorku stále čelí civilní žalobě a byl tento měsíc také vyslýchán francouzskou policií kvůli jinému případu údajného pokusu o znásilnění. Trestní oznámení na něj podala novinářka Tristane Banonová. Jde o událost z roku 2003. Obvinění však Strauss-Kahn v dnešním rozhovoru za „smyšlená“. Kvůli neskončenému policejnímu vyšetřování se dále o tomto případu nechtěl vyjadřovat.

Možný kandidát na prezidenta veřejností vyloučen z politiky

Strauss-Kahn, o němž se před vypuknutím aféry uvažovalo jako o možném kandidátovi francouzských socialistů na prezidenta ve volbách příští rok, byl na newyorském Kennedyho letišti zadržen 14. května. Tehdejší průzkumy mu dávaly dobrou šanci porazit předpokládaného kandidáta pravice, nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: Michel Euler/AP Photo

Nyní si však dvě třetiny Francouzů přejí, aby Strauss-Kahn zůstal mimo volební kampaň. Rovněž nechtějí, aby zastával vládní post, pokud socialisté v dubnových volbách nahradí vládní Svaz pro lidové hnutí prezidenta Nicolase Sarkozyho. Přesto si chce Strauss-Kahn vzít čas na rozmyšlenou, než se rozhodne o své politické budoucnosti. Chce odpočívat a utříbit si myšlenky. Řekl také, že kandidovat (v prezidentských volbách) původně zamýšlel, což podle DPA učinil veřejně vůbec poprvé. „Celý svůj život jsem zasvětil tomu, abych byl užitečný pro veřejné dobro,“ dodal k otázce o svém možném setrvání v politice.