Povstalci postoupili v Sabhá

Tripolis -Libyjští povstalci dobyli letiště a pevnost v pouštním městě Sabhá na jihu Libye. Rebelové zároveň popřeli dnešní informaci Kaddáfího mluvčího Músy Ibráhíma o zajetí 17 žoldáků, včetně francouzských a britských technických expertů v Baní Valídu.

Ibráhím o zajetí informoval v neděli v syrské televizi Ar-Raj, ale jeho tvrzení nebylo možné ihned ověřit. „V Baní Valídu byla dopadena skupina 17 žoldáků. Jsou to techničtí experti,“ tvrdil. „Většina z nich jsou Francouzi, jeden je z asijské země…, dva jsou Angličané a jeden je z Kataru,“ řekl také. Povstalci uvedli, že nejsou zadrženi žádní britští ani francouzští občané. 

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé prohlásil, že Francie nemá v Libyi žádné žoldáky. Britská diplomacie taktéž zprávy nepotvrdila. Severoatlantická aliance, jejíž letouny od jara útočí na pozice Kaddáfího věrných, konstatovala, že v Libyi nemá žádné vojáky. 

Ibráhím také poznamenal, že Kaddáfího oddíly v posledních dnech vytlačily Kaddáfího odpůrce za města Baní Valíd a Syrta. Obě tato místa zůstávají spolu s městem Sabhá posledními baštami jednotek věrných Kaddáfímu. V Sabhá se dnes povstalcům podařilo dostat pod kontrolu část města. 

Nezávislá vyšetřovací komise OSN pro Libyi dnes vyzvala Přechodnou národní radu, aby přijala okamžitá opatření k zabezpečení oficiálních dokumentů a elektronických archivů bývalého režimu. Jejich ztráta nebo zničení by mohly znamenat ztrátu důkazů nezbytných pro budoucí vyšetřování případu porušování lidských práv. 

Povstalci dnes v návaznosti na opakované konstatování o porušování práv žoldnéřů přislíbili dobré zacházení s africkými bojovníky, kteří v konfliktu stáli na Kaddáfího straně. Zároveň se zavázali k vyšetření všech eventuálních případů porušování lidských práv na povstalecké straně.

Rozhovor s Alemayehu Kumsou (zdroj: ČT24)