Ve Francii padly pokuty za nošení nikábu

Meaux – Ve Francii padly první dva tresty za veřejné nošení muslimského závoje. Dvě muslimky dostaly pokutu 120 eur za to, že si oblékly nikáb. Obě ženy už prohlásily, že se odvolají k Evropskému soudu pro lidská práva. Zákon zakazující nošení muslimských šátků platí ve Francii od května. Podobná omezení zavedly nebo připravují Belgie, Itálie, Dánsko, Rakousko nebo Nizozemsko a Švýcarsko.

U soudu ve francouzském Meaux nedaleko Paříže dnes Hind Ahmasová a Najate Nait Aliová dostaly pokutu za to, že si oblékly šátek, který je příliš zahalil. Policie je letos 5. května přistihla v nikábu, který zakrývá prakticky celé tělo. 

Dvaatřicetiletá Ahmasová musí zaplatit pokutu 120 eur a šestatřicetiletá Aliová 80 eur. Proces vyvolal pobouření v muslimských aktivistických kruzích. Ženy se plánují proti verdiktu odvolat.

Od doby, kdy nový zákon platí, francouzská policie na ulici zastavila už 91 žen, které oblékly na veřejnosti muslimské šátky. Toto jsou první dva případy, které skončily u soudu.  

Francouzský zákon schválený v dubnu zakazuje skrývat tvář, a to jak šátkem, tak třeba kapucí. Platí na veřejných místech, jako jsou ulice, parky, nádraží nebo obchody. Nikáb je závoj, který zakrývá celý obličej kromě očí. Burka je pak jednolitý závoj zakrývající celé tělo včetně obličeje, v místě očí má síťku.

Zahalená aktivistka se chce stát prezidentkou

Po udělení pokuty přišlo vzápětí další pozdvižení. Prezidentskou kandidaturu ohlásila zahalená aktivistka Kenza Driderová. Učinila tak z autobusu oblepeného plakáty, na nichž je symbol francouzské revoluce Marianne, která žene bojovníky na barikády v burce. „Může to vypadat jako provokace. Vím, že dnes by žena se závojem zakrývajícím tvář nikdy nedostala hlasy v kampani. Ale já to dělám jako občanka Francie,“ říká 32letá Driderová. Chce sloužit všem diskriminovaným ženám. Odmítá tvrzení prezidenta Nicolase Sarkozyho, že burka muslimské ženy uvězňuje.

„Francie má hodně nezaměstnaných i další problémy. Nesoustřeďme se na to, co nosíme, ale co jsou opravdové problémy,“ říká Driderová. Většina Francouzů ovšem se zákazem souhlasí, přestože v celé zemi nosí na veřejnosti burky a nikáby nanejvýš dvě tisícovky muslimek.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod