Loď uvízlá u Nového Zélandu se může každou chvíli rozlomit

Wellington – Záchranáři se dostali k liberijské nákladní lodi, která uvízla na útesu u Nového Zélandu. Vytékají z ní tuny oleje do moře. Díky tomu, že se zlepšilo počasí, mohou teď záchranáři prozkoumat, zda je loď stabilní a bude z ní možné olej odčerpat, než se trup rozlomí.

Loď Rena má trhlinu v trupu a proraženou palivovou nádrž. „Svislá prasklina se táhne již kolem celé lodi, takže nyní plavidlo drží pohromadě jen vnitřní součásti,“ řekl mluvčí Novozélandského úřadu pro námořní dopravu Steve Jones. „Faktem je, že se loď může každým okamžikem rozlomit,“ dodal. 

Loď přitom vezla 1 700 tun oleje a 200 tun vlastního paliva. Stovky tun oleje teď uniklo. Novozélandský úřad pro námořní dopravu odhaduje, že do moře už vyteklo 300 až 350 tun oleje. 

Na palubě byl i náklad v kontejnerech. Některé z nich obsahují nebezpečný materiál. Asi 88 kontejnerů už z paluby spadlo, náklad teď moře vyplavuje na břeh. „Jeden z vyplavených kontejnerů obsahoval kyselinu alkylsulfonovou, která v původním stavu představuje riziko, ale po rozpuštění ve vodě se stává méně jedovatou,“ informoval Nick Bohm, mluvčí Novozélandského úřadu pro námořní dopravu. Na pláži se ale objevily i karbanátky, jelení kůže, pěnová izolace nebo také dřevo. 

Náklad z lodi Rena se objevil na pláži
Zdroj: AP Photo/Natacha Pisarenko

Rozbouřené moře bránilo několik dní záchranářům dostat se na palubu, podařilo se jim to až dnes. Zjistili, že hadice a čerpadla jsou neporušeny, mohl by se tak z lodi odčerpat olej, který uniká do moře. 

Společnost Costamare Inc. se sídlem v Řecku, které loď patří, se dnes za incident omluvila. Slíbila, že případ prošetří. „Náš kapitán je velmi zkušený a doposud měl vzorné výsledky. Loď měla všechny doklady a nedávno podstoupila kontrolu, při níž nebyly odhaleny žádné problémy. Očividně se muselo něco nepředvídaného stát,“ prohlásil výkonný ředitel firmy Diamantis Manos.