Syrská opozice žádá RB OSN o mimořádné jednání

Damašek - Syrská opozice požádala Radu bezpečnosti OSN o mimořádnou schůzku kvůli trvajícímu násilí v Sýrii. O totéž údajně žádá i Ligu arabských států (LAS). V Sýrii za devítiměsíčních nepokojů přišlo o život na pět tisíc lidí a informace o dalších obětech přicházejí každým dnem. Turecko dnes ostře odsoudilo útok syrské armády na město poblíž turecké hranice a označilo ho za „nepřijatelné porušení“ protokolu o ochraně civilistů, který Damašek podepsal.

Kvůli strašným masakrům, jež páchá režim prezidenta Bašára Asada na „neozbrojených civilistech, zejména v horách v Závíji, Idlibu a Homsu“, žádá Syrská národní rada (SNC), aby Liga arabských států a Rada bezpečnosti svolaly mimořádné schůzky, uvedla SNC v prohlášení.

LAS pohrozila Damašku už v minulosti, že nepřijme-li její návrhy na řešení krize, předá záležitost RB OSN. Sýrie pak přistoupila na žádost ligy o vyslání pozorovatelů, kteří mají zhodnotit situaci přímo na místech, kde se protesty konají.

Opozice to ale okamžitě označila za pouhý manévr s jistotou, že se Damašek dohodnutými podmínkami nebude stejně řídit.

Izraelský tisk dnes naznačuje, že syrský režim pomalu ztrácí kontrolu nad armádou, z níž už údajně dezertovalo na 10 0000 vojáků. Podle Al-Džazíry v armádě slouží 220 000 vojáků. Dezertéři se prý snaží ovládnout severosyrskou provincií Idlib, která sousedí s Tureckem. Pokud by tuto provincii ovládli, vytvořili by v ní bezpečnou zónu" pro prchající. Z Idlibu a dalších míst byly v minulých dvou dnech hlášeny boje, v nichž od pondělka padlo na 200 lidí. Desítky z nich jsou údajně právě vojáci, kteří se snažili dezertovat.