Největší jesličky světa najdete v Bruselu

Brusel – Období kolem Vánoc a Nového roku je taky tradičně dobou jesliček a betlémů. A ty si vzájemně konkurují co do počtu postaviček nebo velikosti. Na největší jesličky světa láká až do poloviny ledna bazilika v Bruselu. Scéna při narození Ježíše je tam vyvedená v životní velikosti na rozloze tisíc metrů čtverečních.

Na první pohled bruselský betlém připomíná zoo. K vidění je tu lví páreček, za bambusovými keři se ukrývají zebry a žirafy. „Lev i lvice, gazely, antilopy, osli, zebry, všechna tato zvířata zemřela v zajetí, je to tedy jejich skutečná kůže, ale uvnitř jsou vycpaná polyesterem,“ vysvětlil autor výstavy Patrick Leveaux. Kdo ale projde kolem karavany i trhu v Betlémě, zjistí, že ne všechna zvířata jsou jen vycpaná.

Středem bruselské baziliky kráčí karavana Tří králů. A ve stínu sedm metrů vysoké zdi Jeruzaléma se narodil Ježíš. „Trochu se to vymyká z katolické a křesťanské tradice, ale je to originální,“ říká jeden z návštěvníků bruselské baziliky.

Kromě obřího betlému je v páté největší bazilice světa k vidění několik podstatně menších. Ten druhý největší je z Bavorska a za ním jsou jesličky z Francie, Itálie, Severní Ameriky nebo Afriky. Každý betlém má svoje kouzlo, svoje zákonitosti a svoje prostředí. Jako tenhle dřevěný betlém z někdejšího Československa.

„U vás je Ježíšek vždycky dole s lidmi a do kopce se pak betlém zvedá směrem k paláci. To je přesně opačně než v Itálii,“ poukazuje na odlišnosti betlémů z různých koutů světa Leveaux. Autoři výstavy jsou hrdí na největší jesličky světa, nejkouzelnější jsou ale podle nich vánoční tradice ve střední Evropě.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)