Za nošení nikábu či burky bylo ve Francii pokutováno šest žen

Paříž – Od 11. dubna 2011, tedy dne, kdy byl vyhlášen zákon zakazující nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti, muselo v celé Francii zaplatit pokutu za tento přestupek jen šest žen. Francouzský ministr vnitra Claude Guéant uvedl, že bylo kvůli porušení zákona předvoláno celkem 237 žen. Ministr vyjádřil překvapení nad tím, že téměř čtvrtinu z nich tvořily muslimky, které k islámu konvertovaly.

Guéant v rozhovoru pro deník Le Monde uvedl, že žádná z šestice usvědčených žen nebyla poslána na povinné hodiny občanské výchovy, což je další možný trest za porušení zákona, jenž ve Francii vyvolal kontroverze.

Představitelé francouzských muslimů, kteří jsou sami většinou proti nošení burek či nikábů, namítají, že zákon paušálně stigmatizuje všechny vyznavače islámu. Obhájci zákona argumentují, že norma je zacílena na ochranu světských hodnot a rovnosti pohlaví. Rovněž prý napomáhá k potlačení radikálního islámu.

Ve Francii žije pět až šest milionů muslimů, ale počet žen, které se takto zahalovaly, se loni odhadoval jen na 2000. Byla to nicméně Francie, jež byla prvním evropským státem, který takovou normu přijal. Loni v červenci ji následovala Belgie a obdobná opatření platí lokálně i jinde v Evropě.