Syrské opozici se prodloužení mise pozorovatelů LAS nelíbí

Damašek - Syrská opozice dnes obvinila Ligu arabských států (LAS), že svým nedělním rozhodnutím o pokračování monitorovací mise v Sýrii jen kryje represe režimu namířené proti lidovému povstání. Uvádí se to v prohlášení Syrské národní rady (SNC), nejsilnější opoziční organizace v zemi. Za důkaz svého tvrzení označila SNC násilnosti, jichž se dnes vládní vojáci v přítomnosti pozorovatelů LAS dopustili v Homsu a Idlibu.

„Je očividné, že mise pozorovatelů se snaží krýt zločiny syrského režimu a dává mu jen další čas a příležitost k vraždění lidí a ke zlomení jejich vůle,“ uvádí se v prohlášení syrské opozice. Pozorovatelé LAS podle dokumentu „kladou rovnítko mezi vrahy a jejich oběti a zabíjení s použitím tanků a děl považují za rovnocenné s individuálními akty sebeobrany“. SNC žádá, aby se situací v Sýrii zabývala Rada bezpečnosti OSN.

Jako příklad marnosti monitorovací mise LAS opozice uvedla dnešní incident v Homsu, kde údajně kontrolní hlídka armády postřelila dva lidi přímo před očima pozorovatelů.  Vedení opozice vyzvalo kontrolory LAS, aby navštívili město Hamá, kde je prý v rozporu s tvrzením Damašku v ulicích rozmístěno několik tanků a obrněných transportérů.

Vedení LAS se v neděli v Káhiře vyslovilo pro pokračování monitorovací mise v Sýrii, kde od loňského března režim tvrdě potlačuje masový odpor vzbouřených obyvatel a dezertérů syrské armády. Liga vyzvala syrskou vládu i všechny ozbrojené skupiny působící v Sýrii k okamžitému ukončení násilností. Ministři LAS se zároveň vyslovili pro zvýšení počtu pozorovatelů z nynějších 163 na 200, zlepšit se má jejich finanční a informační zajištění.