Maďarský prezident Schmitt obviněn z plagiátorství

Budapešť - Maďarský prezident Pál Schmitt je podle maďarského tisku podezřelý z plagiátorství. Týdeník HVG na svých webových stránkách napsal, že Schmitt pravděpodobně ve své disertační práci před dvaceti lety přepsal doslovně velké pasáže z práce bulharského odborníka. Mělo se jednat až o 180 z celkových 215 stran. Schmitt obhájil práci o ekonomických aspektech olympijských her v roce 1992 a získal titul doktora. Prezident nařknutí z plagiátorství důrazně odmítá.

Podle maďarského časopisu má Schmittova disertace 215 stran a až 180 z nich je zkopírovaných. Podle časopisu HVG Schmittova disertace nesplňuje celou řadu požadavků kladených na práci takové úrovně. Disertace přesto obdržela u hodnotící komise nejvyšší známku.

Autorem textu, z něhož Schmitt doslovně čerpal byl prý bulharský sportovní vědec Nikolaj Georgiev, který svou práci analyzující program moderních olympijských her publikoval v roce 1987 ve švýcarském Lausanne. Schmitt ji podle HVG jen přeložil a opsal. Georgiev zemřel v roce 2005.

Maďarská prezidentská kancelář na obvinění reagovala prostřednictvím státní agentury MTI. Obvinění důrazně odmítla a uvedla, že Schmitt Georgieva osobně znal a vědecky s ním spolupracoval. Georgievova práce je navíc uvedena v seznamu použité literatury.

Ze zlatého šermíře maďarským prezidentem

Schmitt byl před zahájením politické kariéry významný maďarský sportovním šermířem. Byl členem maďarského šermířského týmu, který získal zlaté olympijské medaile v roce 1968 v Mexiku a o čtyři roky později v Mnichově. Od počátku 80. let pracoval jako funkcionář maďarských sportovních organizací, byl rovněž členem Mezinárodního olympijského výboru.

Prezidentem byl Schmitt zvolen v roce 2010 na pětileté období. Předtím byl místopředsedou dnes vládnoucí pravicové strany Fidesz.

Vydáno pod