Murdoch odškodní 19 obětí odposlechů

Londýn – Mediální společnost Ruperta Murdocha News Group Newspapers odškodní 19 obětí ilegálních odposlechů bulvárními deníky. Je mezi nimi i herec Jude Law a fotbalista Ashley Cole. Společnost vydává deník The Sun a vydávala i nedělník News of the World (NoW), který ale Murdoch stopnul poté, co se provalilo, že list odposlouchával celebrity, rodiny obětí trestných činů nebo třeba příbuzné padlých vojáků v Afghánistánu.

Dnes se v Londýně koná další slyšení u soudu, který řeší ilegální odposlechy bulvárních novin. Ještě před zahájením stání News Group vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že odškodní oběti těchto praktik. Jako důvod uvedla fakt, že „vedoucí představitelé firmy věděli o nepravostech a snažili se je utajit tím, že klamali vyšetřovatele a likvidovali důkazy“. 

Rupert Murdoch i jeho syn James, který vedl evropskou pobočku společnosti, přitom na začátku aféry tvrdili, že ilegální odposlechy byly ojedinělou aktivitou konkrétních reportérů, a nikoli rozšířenou praktikou, kterou podporovalo i vedení listu. 

Jude Law o aféře s odposlechy:

„Zajímal jsem se, jak se informace o mém soukromém životě dostávají do médií. Vyměnil jsem telefony, nechal jsem prohlédnout dům kvůli štěnicím, ale informace stále unikaly. Přestal jsem věřit i svým blízkým.“

Na dohodu o odškodném přistoupili kromě Lawa a Colea také politici jako bývalý vicepremiér John Prescott a bývalí ministři Chris Bryant a Tessa Jowellová. Odškodněni také budou bývalá modelka Abi Titmussová, velšský ragbista Gavin Henson, zpěvačka Dannii Minogueová a bývalá manželka rockového zpěváka Noela Gallaghera Meg Matthewsová. Kompenzaci dostane i Sara Payneová, matka holčičky zavražděné v roce 2000. 

Odškodněn má být i údajný milenec princezny Diany, někdejší důstojník James Hewitt. „Dnes se v podstatě oficiálně potvrdilo, že bulvární tisk bral údaje o jejich vztahu v 90. letech i z odposlechů telefonů,“ říká spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka. Výše všech kompenzací nejsou známy, dosud zveřejněné částky se však pohybují v řádech desítek tisíc liber.

Celá aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Skandál pak s plnou silou propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW odposlouchával hlasovou schránku mobilu zavražděné dívky Milly Dowlerové. Řada známých osobností podala na Murdochovy listy kvůli odposlechům žaloby.