Kaddáfího režim vlastnil tajné chemické zbraně

Tripolis - Režim svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího měl zásoby chemických zbraní, které nenahlásil úřadům. Podle agentury AP to dnes oznámila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Inspektoři této mezinárodní organizace během návštěvy Libye tento týden objevili zásoby hořčičného plynu yperitu a dalších zbraní, které označili za chemické.

Podle organizace se neohlášený arzenál nacházel ve skladu na jihovýchodě Libye. Kromě něj tam byly i další chemické zbraně, o kterých Kaddáfí mezinárodní úřady informoval.
   
Kaddáfí byl svržen loni po 42 letech u moci. O dosud neznámých zásobách zbraní mezinárodní organizaci poté informovalo nové libyjské vedení.

Alí Abdalláh Sálih, Muammar Kaddáfí a Husní Mubarak
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Libye tajně skladovala tuny jedovatého plynu
   
Libye v roce 2004 za Kaddáfího vlády podepsala dohodu o všeobecném zákazu chemických zbraní. Předpokládalo se, že severoafrická země v rámci někdejšího sbližování se Západem své zásoby chemických zbraní zničila.

Podle dřívějších předpokladů OPCW si však Libye mohla tajně uschovat asi 9,5 tuny yperitu, který leptá sliznice a byl použit za první světové války Německem.