Mobilní eutanazie funguje v Nizozemsku první měsíc

Amsterodam – Přesně měsíc je v Nizozemsku v provozu klinika mobilní eutanazie. Prvního března začala nabízet ukončení života přímo u klienta doma. I v zemi, kde je eutanazie už deset let legální, vzbudil projekt kontroverzní reakce. Ale také zájem nevyléčitelně nemocných. Cesta od žádosti ke smrti trvá zhruba měsíc. První případy se tak právě v těchto dnech blíží ke svému uzavření.

„Celá procedura může trvat měsíc nebo o něco víc, záleží na případu, ale není to tak, že dnes požádáte a zítra vás obsloužíme,“ prozradil více o fungování Kliniky konce života předseda stejnojmenné nadace Jan Suyver.

Klient vyplní formulář na internetu. Klinika má šest týmů, které tvoří vždy lékař a sestra, na posouzení, zda je eutanazie v konkrétním případě opravdu tím nejlepším řešením. Před konečným rozhodnutím klienta několikrát navštíví.

Velký počet lékařů mobilní eutanazie kritizuje. Rozhodnutí ukončit život má podle nich vzejít z dlouhodobého vztahu lékaře s nemocným. „Takové mobilní týmy se zaměřují na jednu jedinou otázku: Je eutanazie proveditelná?“ domnívá se například Eric van Wijlick z Královské nizozemské společnosti pro rozvoj medicíny.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Počet žádostí o eutanazii v Nizozemsku každý rok roste. S pomocí lékaře tu ročně ze světa dobrovolně odejde téměř tři tisíce lidí.