Aj Wej-wej dal sbohem všem voyerům

Peking – Čínský disident a výtvarník Aj Wej-wej měl ve svém domě jen den zapnuté webové kamery, na kterých ho mohli lidé po internetu sledovat. Na žádost úřadů dnes kamery odpojil. Kritik čínského komunistického režimu chtěl zveřejněním záběrů ze svého domu upozornit na to, že ho čínská policie sama nepřetržitě sleduje.

Umělec chtěl akcí s kamerami povzbudit „transparentnost na všech stranách“, tedy na své i na té úřední. Jenže s pochopením se u úřadů nesetkal. Bez udání důvodu mu nakázaly, aby kamery vypnul. Po jejich odpojení umístil Aj Wej-wej na internetovou mikroblogovou stránku twitter vzkaz: „Sbohem všem voyerům“. 

Čínská policie výtvarníka neustále hlídá od loňského 3. dubna, kdy byl zadržen na pekingském letišti. Čínské úřady se tehdy obávaly protestů inspirovaných takzvaným arabským jarem. V červnu byl čtyřiapadesátiletý umělec po 81 dnech podmínečně propuštěn s tím, že rok nesmí opustit Peking. Byl také obviněn z daňových úniků. Aj Wej-wej obvinění odmítá a prohlašuje, že pravým důvodem je snaha ho umlčet.