V Íránu dopadli izraelskou teroristickou skupinu

Teherán – V Íránu údajně odhalili teroristickou skupinu napojenou na Izrael. Několik jejích členů bylo zatčeno. Vztahy obou zemí se v posledních měsících čím dál více vyhrocují. Přispěly k tomu i incidenty, při kterých na několik izraelských úřadů v zahraničí zaútočili íránští ozbrojenci.

„Íránské ministerstvo informací odhalilo velkou teroristickou skupinu sionistického režimu a několik jejích chráněných agentů bylo v Íránu zatčeno,“ informuje íránské ministerstvo informací. Íránci údajně zadrželi skupinu ve chvíli, kdy chystala teroristický čin. Zabavili jim značný počet bomb a automatických zbraní, stejně jako vojenskou a komunikační techniku.

Tradičně špatné íránsko-izraelské vztahy letos dále zhoršily incidenty, při nichž Íránci v několika asijských zemích útočili nebo chystali útoky na izraelský diplomatický personál. V Indii vydali zatykač na tři Íránce kvůli únorovému útoku na auto izraelské ambasády. V Gruzii se podobnému atentátu podařilo zabránit.  

Izraelská diplomacie opakovaně vyjadřuje obavy z íránského jaderného programu. Strachuje se, že by Teherán mohl vyrobit jadernou zbraň a sílí hlasy, že bude zřejmě potřeba vojenský zásah. Napětí navíc stupňuje i tlak sankcí přijatých vůči teheránskému režimu, který se brání, že jeho jaderný program má čistě energetické ambice.

Írán zastavil vývoz ropy do Španělska

Írán dnes zastavil vývoz ropy do Španělska a zvažuje, zda nezastaví dodávky také do Německa a do Itálie. Jde zřejmě o reakci na sankce, které na Írán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu uvalily západní země. Ty se zároveň dohodly, že íránskou ropu přestanou kupovat, ovšem až od července. Do té doby je třeba zajistit dodávky z alternativních zdrojů.