Boje mezi Súdánci a Jihosúdánci se vyostřují, Čína vyzývá k příměří

Džuba - Napětí mezi Súdánem a Jižním Súdánem stoupá. Podle súdánského prezidenta Umara al-Bašíra se obě země ocitly na pokraji války. Hlavní boje probíhají v oblasti ropných polí Heglig. Z nich získává téměř polovinu denní produkce Súdán, nároky si na ně ale dělá i jeho soused. Obě země se totiž při vzájemném oddělení loni v červenci nedokázaly dohodnout na společné hranici. Čína je vyzývá k okamžitému příměří.

„Znovu žádáme obě země, aby okamžitě zastavily konflikt, respektovaly vzájemně svoji suverenitu, vyvinuly maximální zdrženlivost a klid, zvýšily vzájemnou důvěru a spolupracovaly s mezinárodním společenstvím a pokračovaly co nejdříve v jednání prostřednictvím dialogu,“ prohlásil Liu Weimin, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Následky bojů v Jižním Súdánu
Zdroj: ČT24

Súdánský prezident ve čtvrtek řekl, že opakované boje o ropné pole Heglig přiblížily dva africké sousedy o další stupínek blíž válce. „Nedáme jim kousek naší země, a kdo se opovažuje vztahovat svou ruku na Súdán, tomu ji uřízneme,“ prohlásil al-Bašír před tisícovkami lidí, které se shromáždily v hlavním městě státu Kordofán. „Heglig je v Kordofánu,“ zdůraznil prezident.

Cestu k odtržení Jižního Súdánu otevřela mírová dohoda z roku 2005 mezi muslimským severem a převážně křesťanským jihem Súdánu, které proti sobě v minulém století vedly desítky let občanskou válku. Ropný region Abyei je další spornou oblastí, o jejímž osudu obě země zatím nerozhodly. Hraniční region měl o sebeurčení rozhodnout v referendu, to se však nekonalo. Heglig a oblast Abyei jsou od sebe vzdálené asi sto kilometrů.