V Moskvě začíná soud s punkerkami Pussy Riot

Moskva - V Moskvě by měl začít soud s trojicí členek punkové skupiny Pussy Riot, které v chrámu Krista Spasitele zpěvem protestovaly proti propojování církve a politiky. Za výtržnictví jim hrozí až sedm let ve vězení. Jejich akce rozdělují ruskou společnost - církev zásadně nesouhlasí, na podporu skupiny se ale staví řada celebrit, politiků a novinářů.

Dívky byly zadrženy těsně před prezidentskými volbami při happeningu v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde před jedním z oltářů uspořádaly improvizovaný koncert s výzvou „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Happening měl varovat moskevskou veřejnost před rostoucím pronikáním církevního vlivu do nejvyšších pater ruské politiky. 

Únorové vystoupení trojice punkerek stále rezonuje Ruskem. Politické špičky a církev je ostře odsoudily. Na 65 tisíc Rusů vyslechlo výzvu patriarchy Kirilla a přišlo se pomodlit na ochranu pravoslaví. Jenže Pussy Riot mají i své zastánce. Čtvrteční demonstraci před budovou soudu, který prodloužil hudebnicím vazbu, nakonec rozháněla policie. Desítky lidí zadržela. 

Koncert v pravoslavném chrámu nebyl první akcí kontroverzní skupiny - už dřív na sebe upozornila třeba improvizovaným vystoupením přímo na Rudém náměstí.

Začíná soud s členkami Pussy Riot (zdroj: ČT24)