Gauck nepojede kvůli Tymošenkové na Ukrajinu

Berlín - Na protest proti údajným represím vůči vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové zrušil německý prezident Joachim Gauck svou plánovanou návštěvu Ukrajiny. Oznámil to ve svém čtvrtečním vydání list Süddeutsche Zeitung, později to potvrdil Gauckův mluvčí Andreas Schulze. Podobně zvažuje zachovat se i německá kancléřka Angela Merkelová v případě cesty u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale. Potvrdila to komisařka EU pro spravedlnost Viviane Redingová. Rusko dnes vyzvalo Ukrajinu, aby vůči Tymošenkové projevila „lidskost“. Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová mezitím vyzvala ukrajinské úřady, aby povolily šéfovi stálé mise unie v Kyjevě, aby mohl Tymošenkovou osobně navštívit.

Německý prezident podle listu informoval ukrajinské velvyslanectví, že se schůzky prezidentů nezúčastní. „Jeho důvodem je hluboké znepokojení, které v Německu vládne ohledně osudu bývalé ukrajinské ministerské předsedkyně,“ píše Süddetutsche Zeitung.   

Rozhodnutí, že se Gauck v polovině května nezúčastní summitu středoevropských států na Krymu, padlo podle Schulze po dohodě s vládou kancléřky Angely Merkelové. Úřad prezidenta zároveň dodal, že Gauck svou účast na schůzce v minulosti nepřislíbil.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pozval na 11. a 12. května do krymské Jalty prezidenty středoevropských států k jednání o evropských integračních procesech. Ukrajina letos podepsala s EU asociační smlouvu, která ale vstoupí v platnost až po ratifikaci v národních parlamentech členských států unie. Země EU ratifikaci podmiňují propuštěním Tymošenkové z vězení.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Rusko dnes vyzvalo Ukrajinu, aby projevila „lidskost“ vůči vězněné vůdkyni opozice Juliji Tymošenkové a umožnila jí řádně se léčit, vyzvalo ruské ministerstvo zahraničí. „Pozorně sledujeme situaci týkající se bývalé ukrajinské premiérky. Paní Tymošenková potřebuje naléhavou lékařskou pomoc,“ řekl mluvčí ministerstva Alexandr Lukaševič. „Doufáme, že ukrajinské úřady projeví lidskost a najdou způsob, jak vyřešit situaci, aniž by se tím zhoršila vnitropolitická situace,“ dodal. 

Julia Tymošenková zdraví své příznivce z vězení
Zdroj: ČTK/AP/Tymoshenko Press Service

Tymošenková si v ukrajinském Charkově odpykává sedm let za údajné překročení svých pravomocí. O víkendu byla při převozu z vězení do nemocnice údajně vystavena fyzickému násilí ze strany vězeňské stráže.      

Ukrajinské úřady požádaly německé lékaře, kteří už v minulosti Tymošenkovou ošetřovali, aby do Charkova znovu přijeli. Německá vláda ale dává přednost převozu expremiérky do berlínské kliniky. Podle ukrajinského ministerstva spravedlnosti by takový postup odporoval ukrajinským zákonům.