Taylor je podle soudu odpovědný za zločiny v Sieře Leone

Haag – Podle haagského zvláštního tribunálu pro Sierru Leone je liberijský exprezident Charles Taylor odpovědný za napomáhání a navádění k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti během občanské války v Sieře Leone (1991-2002). Výši trestu soud oznámí 30. května, exprezident ale vinu popírá. Čelil celkem jedenácti obviněním. Pokud bude odsouzen k odnětí svobody, trest si odpyká ve Velké Británii. Taylor je prvním prezidentem usvědčeným před tribunálem OSN z válečných zločinů od Norimberského procesu a verdikt vysílá jasný signál, že mezinárodní právo nezůstává slepé.

Taylor, který se označoval za státníka a mírotvůrce, živil svými penězi hned dva konflikty v západní Africe. Povstalcům v Sieře Leone dodával zbraně a získanými diamanty financoval občanskou válku ve své vlastní Libérii. Podle soudců je odpovědný za to, že pomáhal sierraleonským povstalcům a naváděl je ke zločinům spáchaným od listopadu 1996 do ledna 2002. Některé skutky se ale obžalobě nepodařilo prokázat. Taylor podle soudu nebyl osobně zodpovědný za nařízení některých válečných zločinů v Sieře Leone. Na sierraleonské povstalce měl sice podstatný vliv, fakticky je ale neovládal. Nepodařilo se ani prokázat, že byl součástí zločinného spolčení. Poskytoval ale sierraleonským povstalcům materiální podporu v podobě zbraní, munice nebo komunikačního vybavení. Obžaloba Taylora vinila mimo jiné z vraždění, znásilňování, najímání a využívání dětských vojáků, terorizování obyvatel či drancování. 

Jedenáctiltá občanská válka v Sieře Leone si vyžádala nejméně 50 tisíc mrtvých. Do povědomí Západu se zapsala otřesnými záběry opilých nebo zdrogovaných dětských vojáků, jak usekávají ruce civilistům.

Charles Taylor v červnu 2009:

„Nikdy jsem nedostal, ať už ve sklenici od majonézy, kávy nebo čehokoli, diamanty od Jednotné revoluční fronty. Je to lež, příšerná lež. Nikdy.“

Taylor za surové diamanty platil zbraněmi a za drahé kameny si chtěl koupit nejkrásnější ženy světa - včetně britské modelky Naomi Campbellové. Ta u soudu řekla, že neznámý muž jí kdysi poslal malé špinavé kamínky a ona je předala šéfovi dětského charitativního fondu. Herečka Mia Farrowová ale za rok svědčila proti ní. Černá kráska prý v soukromí mluvila o tom, že dostala diamanty od Taylora.

Brenda Hollisová, hlavní žalobkyně Zvláštního tribunálu pro Sierru Leone:

„Posílí to pozici mezinárodních soudů. To znamená, že pokud je nějaká osoba obviněná mezinárodním soudem, měla by být vydaná a ne chráněná, protože jí bude zajištěný spravedlivý proces.“

Soud musel znovu projít jednu z nejtemnějších kapitol v novodobých dějinách černého kontinentu. Vyslechl přes 100 svědků, včetně obětí krvavého konfliktu, které povstalci připravili o ruce nebo nohy. Zvěrstva v Sieře Leone trvala dlouhých 11 let. Podle organizace Human Rights Watch byly Sierra Leone a další země západní Afriky zpustošené hrůzným porušováním lidských práv. „V případech těch nejhorších zločinů je to pouze spravedlnost, která může v Sieře Leone a západní Africe zahájit novou éru,“ říká Elise Kepplerová z Human Rights Watch.

Přelomový rozsudek nad prezidentem s krví na rukou

Rozsudek je přelomový - doteď prezidenti a vládcové s krví na rukou unikali. Adolf Hitler skončil sebevraždou, norimberský tribunál soudil jen jeho pomahače. Slobodan Milošević zemřel v Haagu v cele před rozsudkem, Saddáma Husajna a Muammara Kaddáfího popravil -  ve druhém případě lynčoval - jejich vlastní lid. Naposledy se nějaká hlava státu dočkala odsouzení během Norimberského procesu s nacistickými válečnými zločinci. Šlo o admirála Karla Dönitze, který byl formálně zhruba tři týdny „říšským prezidentem“ po sebevraždě diktátora Adolfa Hitlera. Odsouzen byl na deset let vězení.

Proces s Taylorem je pro tribunál posledním případem takového významu. Slyšení obou stran skončilo loni 11. března po čtyřech letech. Další rok se soudci radili o rozsudku.

Zvláštní soud pro Sierru Leone nemá pravomoc vynášet trest smrti nebo doživotí, ale může ukládat vězení v délce odpovídající výčtu zločinů. Bývalí sierraleonští povstalci byli například odsouzeni až k 52 letům vězení.

V Libérii má Taylorova hrůzovláda stále trpkou příchuť. Kvůli obavám z nepokojů proces hostilo Nizozemsko, ale pouze pod podmínkou, že si exprezident případný trest odsedí jinde. Věznici nabídla Velká Británie. Oběti občanské války v Libérii by ale chtěly vidět Taylora odsouzeného také za krveprolití, které způsobil své zemi. Taylor zde vládl jako zvolený prezident v letech 1997-2003. Čtrnáctiletý občanský konflikt v zemi si vyžádal na čtvrt milionu obětí.

Kromě velkých světových médií žije soudem hlavně celý africký kontinent. Tamní média vyslala do Haagu stovky novinářů. V Sieře Leone oznámení verdiktu vyvolalo nadšení tisíců lidí. V liberijském hlavním městě Monrovii dnes byly rozmístěny jednotky policie a místní mise OSN kvůli možným demonstracím.

Evropská unie dnešní verdikt označila za historické rozhodnutí. Mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová prohlásila, že verdikt představuje důležitý krok k nastolení míru a stability v regionu.

Oběti konfliktu v Sieře Leone
Zdroj: ČTK/AP/Brennan Linsley, Adam Butler