Za výbuchy na Ukrajině údajně nejsou teroristé, ale místní gangy

Kyjev - Za páteční sérií explozí v ukrajinském Dněpropetrovsku podle médií i dalších zdrojů nestojí teroristé, ale místní gangy soupeřící o vliv nad městem. Na místech výbuchů, při nichž bylo podle posledních informací místních úřadů zraněno 30 lidí, v současnosti pracují stovky vyšetřovatelů, ale policie zatím nikoho neobvinila ani nezadržela. Prezident Viktor Janukovyč za pomoc při dopadení pachatelů slíbil finanční odměnu.

Ukrajinská média, na něž se odvolává agentura ITAR-TASS, spojují útoky v centru Dněpropetrovsku s vraždou místního vlivného obchodníka Hennadije Akselroda, která se odehrála minulý týden. Akselrod čelil v uplynulých dvou letech celkem třem útokům a ve všech případech na něj někdo nastražil výbušnou nálož. Při prvním atentátu zahynul jeden z jeho obchodních partnerů.

Snaha úřadů odklonit pozornost od procesu s Tymošenkovou?

Podle bezpečnostního experta Jurije Romaněnka je hlavním motivem útoků „kriminální konfrontace, jejímž cílem je získat kontrolu nad městem“. I podle něj je tato teorie nejvíce logická s ohledem na Akselrodovu vraždu. Romaněnko ovšem nevylučuje ani další teorii. A tou je možná snaha ukrajinských úřadů odklonit pozornost veřejného mínění od nového procesu s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. To naznačil už v pátek také Mykola Tymenko z její opoziční strany Vlast.

Do Dněpropetrovska dnes přijel prezident Janukovyč, který navštívil zraněné, mezi nimiž je deset dětí. „Slibuji odměnu ve výši dvou milionů hřiven (skoro 4,7 milionu korun) za informaci, která pomůže vyřešit tento zločin,“ cituje Janukovyče portál tsn.ua.