Porážka al-Káidy je na dosah

Kábul – Americký prezident Barack Obama dnes na letecké základně Bagrám v Afghánistánu prohlásil, že porážka teroristické sítě al-Káida je na dosah. Učinil tak v rámci neohlášené návštěvy, která se navíc konala rok po zabití vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina v sousedním Pákistánu. Obama dále také zdůraznil, že do konce roku 2014 přebere odpovědnost za bezpečnost Afghánistánu místní vláda. Krátce po Obamově odletu zaútočil v Kábulu sebevražedný atentátník, jehož útok zabil nejméně šest lidí. Afghánské hnutí Taliban současně ohlásilo na čtvrtek zahájení „jarní ofenzívy“ proti silám Severoatlantické aliance, které podporují vládu v Kábulu.

„Naším cílem je zničení al-Káidy a jsme na cestě, abychom to udělali,“ uvedl prezident Obama, ale zároveň přiznal, že mnoho Američanů je válkou unaveno. „Ale musíme dokončit práci, kterou jsme v Afghánistánu začali a ukončit tuto válku odpovědně,“ řekl v projevu, který byl před podzimními prezidentskými volbami zaměřen na domácí publikum. Pronesl jej v hlavním vysílacím čase ve Spojených státech, zatímco v Afghánistánu byly čtyři hodiny ráno.   

Obama přiletěl na předem neohlášenou návštěvu do Afghánistánu rok po smrti bin Ládina, kterého zabilo americké komando v sousedním Pákistánu. Operace proti bin Ládinovi je v posledních dnech také klíčovým bodem jeho kampaně před listopadovými prezidentskými volbami. Jeho republikánský protikandidát Mitt Romney řekl, že je „naprosto příhodné“, když Obama mluví o zásluhách spojených s likvidací bin Ládina, ale kritizoval ho současně, že celou věc politizuje.

Barack Obama, prezident USA:

„Neponechám Američany v nebezpečí ani o jediný den navíc, než je nezbytně nutné pro naši národní bezpečnost. Musíme ale dokončit práci, kterou jsme v Afghánistánu začali a zakončit tuto válku zodpovědně. Počet našich jednotek, které jsou v nebezpečných situacích, se snížil o polovinu a další brzy pojedou domů. Máme vytyčenou jasnou cestu k naplnění naší mise v Afghánistánu.“

Obama přijel do Afghánistánu podepstat strategickou smlouvu
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Obama podepsal hned po příletu do Afghánistánu s prezidentem Hamídem Karzáím dohodu o strategickém partnerství, která vytváří podmínky pro zachování amerických sil v omezeném množství po stažení současného mnohatisícového kontingentu ze země v roce 2014.   

„Dalších 23 tisíc vojáků odejde z Afghánistánu do konce léta. Potom se bude počet vojáků dále snižovat…a jak se naše koalice dohodla, do konce roku 2014 budou Afghánci plně odpovědni za bezpečnost své země,“ řekl Obama. „Nepostavíme v Afghánistánu stálé základny a nebudeme hlídkovat v jeho městech a horách,“ dodal.   

Obama opět vyzval povstalce z hnutí Taliban, aby se podíleli na národním usmíření. Připomněl, že se s Talibanem vedou jednání a řekl, že jeho členové budou mít v Afghánistánu budoucnost,„ pokud přeruší kontakty s al-Káidou a budou dodržovat afghánské zákony“.

Hlavními body programu návštěvy prezidenta Obamy bylo vedle projevu podepsání smlouvy o strategické spolupráci mezi USA a Afghánistánem. Smlouva má důležitý symbolický význam v tom, že obě země zůstanou spojenci i po stažení amerických vojsk, její obsah je ale vágní. Neupřesňuje například, kolik peněz budou Američané Afghánistánu poskytovat nebo jestli a kolik amerických jednotek v zemi zůstane po dokončení stahování hlavních sil v roce 2014. USA a jejich spojenci teď pokračují v předávání kontroly území afghánským jednotkám a od poloviny příštího roku už mají v zemi plnit pouze nebojovou roli. Mnoho velitelů mezinárodních sil ale varuje, že Afghánci se zatím nejsou schopni sami bránit a že je jen otázkou času, kdy se Taliban a jine ozbrojené skupiny v zemi vrátí k moci.

Sebevražedný útok v Kábulu
Zdroj: Musadeq Sadeq/ČTK/AP

Kábulem po odletu Obamy otřásl výbuch

Krátce po Obamově odletu z Afghánistánu otřáslo hlavním městem Kábulem několik explozí, po kterých následovala střelba. K útoku na východě města se přihlásili povstalci z hnutí Taliban. Podle policie sebevražedný atentátník zaútočil autem s výbušninami na areál, kde jsou ubytováni cizinci a zabil nejméně šest lidí. Mluvčí Talibanu řekl agentuře Reuters, že jeden z povstalců odpálil nálož, zatímco další pronikli na základnu a způsobili údajně „nepříteli“ oběti. Zatím není jasné, kolik je dalších obětí.  

Zásah proti bin Ládinovi byl podle Obamy nejdůležitější den v úřadu

V rozhovoru pro televizní stanici NBC Obama prohlásil, že úspěšnou operaci proti šéfovi teroristické sítě al-Káida považuje za svůj nejdůležitější den v úřadu. Definitivní rozhodnutí o akci musel učinit sám a nakonec se rozhodl riskovat. „Důvodem, proč jsem byl ochotný učinit rozhodnutí vyslat komando SEAL, aby se pokusilo zajmout anebo zabít bin Ládina, a nezvolil jiné možnosti, byla moje stoprocentní důvěra v toto komando,“ řekl. Připomněl, že operaci loni doprovázelo velké utajení a že o ní vědělo jen několik lidí v Bílém domě. Americké zpravodajské služby získaly určující informace vedoucí k pákistánskému úkrytu na konci roku 2010.

Rozhovory o operaci vůči teroristickému předákovi poskytl spolu se svými poradci televizi NBC do hodinového pořadu, který bude odvysílán dnes v noci. Obama přitom s novinářem Brianem Williamsem mluvil přímo v operační místnosti Bílého domu, odkud loni zásah proti bin Ládinovi sledoval a kam dosud kamery nesměly.

Následky sebevražedného útoku v Kábulu
Zdroj: Musadeq Sadeq/ČTK/AP

NBC připomněla, že bin Ládina se pokoušeli zneškodnit oba předchůdci současného prezidenta, demokrat Bill Clinton i republikán George Bush. Clinton například na domnělé úkryty někdejšího nejhledanějšího muže světa nechal odpálit 75 střel s plochou dráhou letu. Bushe pak schopnost strůjce teroristických útoků vůči USA z 11. září 2001 unikat frustrovala.

V Pákistánu se demonstrovalo kvůli bin Ládinovi

Několik stovek lidí dnes demonstrovalo v pákistánské Kvétě, aby si připomnělo první výročí bin Ládinovy smrti. „Usáma byl hrdinou celého islámského světa, byl to opravdový svatý bojovník. Zůstane navždy přítomen v našich srdcích,“ prohlásil před davem Abdul Kádir Lúní, jeden z předáků radikálního Společenství islámských duchovních (Džamíjate ulemáe islám). Účastníci akce se také pomodlili za vůdce afghánského hnutí Taliban mullu Abdulláha Umara, kterého se západním spojencům stále nedaří dopadnout.

V pákistánské Kvétě se demonstrovalo za Usámu
Zdroj: ČTK/AP/Arshad Butt