Lindberghův život: uznávaný letec, jehož malý syn nepřežil únos

Washington - Američan Charles Lindbergh se v roce 1927 nesmazatelně zapsal do historie, když ve svých 25 letech bez mezipřistání přeletěl z New Yorku do Paříže. Rekordní výkon z něj rázem udělal miláčka davů. Lindberghův život ale provázely i temné okamžiky. První březnový den roku 1932 byl unesen jeho ani ne dvouletý syn Charles a i přes zaplacení výkupného bylo batole 12. května 1932 nalezeno mrtvé.

Americká veřejnost byla tehdy v šoku a uznávaný novinář Henry Louis Mancken označil únos za „největší příběh od doby Ježíšova zmrtvýchvstání“. I přes veškerou snahu o záchranu chlapce bylo více než dva měsíce po únosu nalezeno jeho mrtvé tělíčko jen asi sedm kilometrů od Lindberghova domu. Patolog konstatoval, že příčinou smrti byla proražená lebeční kost. Únosce zřejmě dítě téměř hned zabil, když si uvědomil, jakému riziku se vystavuje.

Vyšetřovatelé upínali naději k bankovkám, protože větší část výkupného byla vyplacena ve „žlutých“ dolarech, bankovkách krytých zlatem. A nový prezident Franklin Delano Roosevelt po nástupu do funkce v březnu 1933 v rámci reforem nařídil stažení těchto „žlutých“ dolarů. Pak bylo dlouho ticho, až v září 1934 si obsluha benzinové pumpy všimla muže v modrém sedanu, který platil takovými dolary a měl cizí přízvuk. Pro policii pak už bylo hračkou majitele vozu najít. Byl jím tesař německého původu Bruno Richard Hauptmann, rodák z hornolužického městečka Kamenec, který bydlel v Bronxu. V únoru 1935 byl Hauptmann odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle, ale do samého konce prohlašoval, že je nevinen. Neprozradil ani jména svých kompliců, kteří nikdy nebyli odhaleni. Exekuce byla vykonána v dubnu 1936.

Manželé Lindberghovi měli celkem šest dětí, kromě nich měl přitom Charles Lindbergh v 50. a 60. letech nejméně sedm dalších dětí s třemi Němkami. Zemřel 26. srpna 1974 na Havaji.